Setari Cookie-uri

Bulimia: boala sau efect?

Bulimia este o tulburare de alimentatie insotita de incapacitatea persoanei de a-si percepe corpul in dimensiuni reale. Aceasta incapacitate (dismorfism) presupune un continuu stres legat de aparente, perturbarea relatiilor sociale si familiale. Evolutiv, bulimia apare in adolescenta, la inceputul vietii adulte, 90% dintre cazuri fiind femei.

Reabilitarea nutritionala si consilierea ajuta adesea pacientii sa-si mentina greutatea si sa stabilizeze tiparul lor alimentar. Depinzand de nivelul cultural, de interese si de asteptarile asupra tratamentului, dieteticianul cade “la invoiala” privind imaginea corporala, educatia despre nutritie, riscurile referitoare la tulburarile alimentare, preocuparile fata de greutate si fricile irationale legate de aceste probleme.

Tulburarile alimentare au cauze multiple, psihologia privind aceste tulburari ca pe un proces interactiv in care sunt inclusi factori genetici si biologici, factori psihologici, factori culturali si familiali. Tulburarile de alimentatie sunt complexe si adesea au manifestari violente si cronice, care necesita tratamente diferite, in diferite stagii ale bolii.

Un articol de Sorina Cristea, Psiholog clinician, psih.sorinab@hotmail.com

Sursa:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.