Setari Cookie-uri

Tot mai multi tineri sufera de anxietate si atacuri de panica

Datorita varstei tot mai mici la care tinerii se apuca de fumat, a regimului inadecvat de hrana si a iesirilor frecvente in fast-food-uri, datorita noptilor pierdute, a consumului de alcool si poate chiar drogurilor tinerii din zilele noastre ajung sa sufere tot mai des de anumite dereglari ale sistemului nervos si endocrin.

- Intensificarea miscarilor serpiratorii, care devin dese si superficiale
- Uscarea gurii
- Transpiratii
- Dureri de stomac, aciditate gastrica si meteorism intestinal cu accelerarea tranzitului (diaree)
- Transpiratii
- Insomnie

Cum se manifesta atacurile de panica?

Acestea au aceleasi caracteristici cu cele ale anxietatii, insa sunt mai puternice si li se adauga urmatoarele semne si simptome:
- Furnicaturi in maini si picioare
- Pierderea echilibrului, ameteli
- Pierderea temporara a vederii (vedere cu pete)
- Tiuit al urechilor
- Stare de lesin
- Senzatie de moarte
- Senzatie de sufocare
- Tremur usor si dureri de cap sau chiar dureri in piept etc.

Cauze si factori de risc

Cauzele exacte ale anxietatii si atacurilor de panica nu sunt total cunoscute. Se stie ca in cazul atacurilor de panica, copiii nascuti din parinti care sufera de aceste manifestari nervoase prezinta un risc de 8 ori mai mare de a suferi de atacuri de panica fata de un copil nascut din parinti fara aceste afectiuni. De asemenea anumite situatii marcante sau nu din copilarie, lispa dragostei parintesti in primii ani de viata, violenta fmiliala sunt toate cauze de anxietate a copilului. O situatie marcanta, socanta din viata poate sta la baza dezvoltarii anxietatii si la declansarea atacurilor de panica.

Citește și:

Factorii de risc:
- Fumatul (riscul creste cu cat varsta de incepere este mai mica)
- Consumul de alcool, cafea
- Unele medicamente, in special administrate pentru tratarea astmului sau a afectiunilor cardiace
- Intreruperea brusca a consumului de alcool sau a tigarilor (la marii fumatori)
- Tulburari neurologice (epilepsie)
- Lipsa de calciu
- Disfunctii tiroidiene – hipertiroidism
- Astm bronsic si alte afectiuni pulmonare
- Afectiuni cradiace, prolaps de valva mitrala
- Nastere in ultimele luni etc.

Cum tratam anxietatea?

Anxietatea si atacurile de panica se pot trata prin anumite modificari ale stilului de viata, prin sedinte de consiliere si invatare a tehnicilor de autocontrol, iar daca acestea nu sunt suficiente se apelaza si la tratamentul medicamentos (antidepresive sau tratamentul bolilor care stau la baza declansarii anxietatii: hipertiroidism, epilepsie, astm, boli cradiace etc).

Citește și:

Alimentatia care va linisteste

Consumul alimentelor bogate in carbohidrati cum ar fi painea, cerealele, orezul brun la care se adauga acizii grasi esentiali din seminte, alune, precum si un aport suficient de vitamine si minerale din legume si fructe asigura o buna functionare a sistemului nervos. De asemenea consumul de proteine (carne de pui si peste, oua, lactate) precum si de triptofan (in special carnea de curcan) contribuie la scaderea riscului de a dezvolta anxietate si mentine echilibrul psihic si capacitatea de rezistenta la stres.

Sedintele de consiliere (terapia cognitiv-comportamentala)

Alaturi de un psiholog sau un psihosomat (un medic specializat in psihologie medicala) puteti invata tehnici de autocontrol care sa va ajute sa depasiti momentele de criza anxioasa. Astfel veti invata sa va relaxati fizic si mental, spre exemplu prin punerea mainilor pe piept si controlul respiratiilor, care vor fi adanci si vor ridica si abdomenul (respiratii profunde “abdominale”). Faceti activitati care sa va relaxeze si sa nu va solicite macar o data pe saptamana, cum ar fi gradinaritul, pescuitul sau pur si simplu ascultati o muzica linistitoare. Mergeti repetat la sedinte de masaj. Ganditi pozitiv si acordati mai mult interes succesului, incercand sa nu va mai ganditi la un esec.

Citește și:

Tratamentul medicamentos

Cele mai folosite medicamente privind atacurile de panica si anxietatea sunt:

Vizionare placuta


Kudika
5 August 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.