Setari Cookie-uri

Reteta de pus in rama: Cum sa faci IAURT de casa

Tot mai multi cercetatori vorbesc despre lispa unor nutrienti din laptele aflat pe rafturi ori de unele efecte nocive ale produselor lactate date spre vanzare.

Este vorba mai degraba despre produsele lactate din comert, despre care se spune fie ca ar contine aflatoxina – o substanta cancerigena – fie ca ar fi procesate si astfel calitatea nutritionala este alterata.

Cu totii stim ca iaurtul se obtine din lapte. De aceea, pentru a evita unele produse cu potential nociv, va propunem o solutie de procurare a laptelui si o reteta de iaurt 100% natural.

Daca aveti bunici care locuiesc in mediul rural, acestia va pot procura lapte si chiar va pot prepara iaurtul de casa. Daca insa aceasta solutie nu vi se potriveste, puteti incerca sa achizitionati lapte direct de la crescatorii de vite, din jurul marilor orase sau chiar din piete. Odata ce incepeti sa va interesati de produsele lactate naturale, nu va dura mult pana sa gasiti persoana potrivita de la care sa achizitionati.

Lapte cu aflatoxina - substanta cancerigena - reportaj

Citește și:

Lapte cu antibiotice

Reteta pentru iaurt de casa

In primul rand trebuie sa stiti ca aveti nevoie de un vas de lut ori de ceramica. Ideal este sa aveti un vas de lut. Acest vas prezinta o serie de pori in interiorul peretilor, iar materialul natural din care este confectionat “atrage” numai anumite microorganisme care vor trai in acesti pori foarte mici.

Aceste microorganisme sunt de fapt cele care vor transforma laptele in iaurt, ele producand o serie de fermenti si substante active care fac iaurtul un aliment viu. Aceste microorganisme sunt cele mai bune probiotice, alaturi de alte preparate obtinute prin fermentare: kefir, kombucea, muraturile.

Retata iaurt de casa: “sterilizarea” laptelui

In laptele vaca pot trai o serie de microorganisme foarte periculoase pentru om, dar si oua sau spori ai unor paraziti. Asa se intampla ca laptele de vaca poate transmite “limbricii” la om, virusuri, tuberculoza.

Citește și:

De aceea este foarte important sa “sterilizati” laptele. Fiind un aliment bogat in enzime si alti nutrienti, laptele nu ar trebui fiert. Insa poate fi incalzit la o temperatura suficient de mare incat microorganismele sa dispara.

Citeste continuarea in pagina urmatoare

Foto: iaurt obtinut in casa by Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Aprilie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.