Setari Cookie-uri

Reteta de pus in rama: Cum sa faci IAURT de casa

Tot mai multi cercetatori vorbesc despre lispa unor nutrienti din laptele aflat pe rafturi ori de unele efecte nocive ale produselor lactate date spre vanzare.

Un proces cunoscut este acela de pasteurizare, in care laptele este incalzit la o temperatura de 75 de grade Celsius. Daca nu aveti in casa un termometru pentru lichide, astfel incat sa depistati temperatura laptelui de pe foc, atunci puteti opri aragazul cand observati ca iese abur din lapte, dar INAINTE de a da in clocot.

Reteta iaurt de casa

Dupa acest procedeu laptele este asezat in vasul curat, care se acopera cu un prosop si se pune la caldura, dar ferit de lumina. In aproximaiv o zi, maxim doua, iaurtul este gata!

Microorganismele din peretii vasului vor fi cele care transforma laptele in iaurt. Trebuie sa stiti ca la suprafata iaurtului se va forma un strat cremos, gros de 1-2 degete, foarte gras, care este de fapt smantana naturala. Cu cat vasul este mai larg, cu atat obtineti mai multa smantana.

Sub stratul de smantana este iaurtul, putin inchegat, inconjurat de zer. Este important sa stiti ca, daca veti lasa mai mult timp iaurtul, acesta devine mai acru, ca mai apoi sa isi recapete gustul, in functie de gradul de inmultire al microorganismelor si de metabolismul acestora.

Citește și:

Temperatura dicteaza transformarea laptelui in iaurt sau lapte batut. Daca temperatura la care lasati vasul este mai mica(sub 20 grade Celsius), atunci veti obtine lapte batut (se va bate laptele fermentat cu telul pana se omogenizeaza). Daca temperatra este mare (de exemplu vasul sta langa foc sau va aflati in sezonul cald), atunci se va forma iaurt.

Foto: iaurt de casa in vas de lut @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Aprilie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.