Setari Cookie-uri

8 Lucruri de stiut despre sanatatea intima

Despre sanatatea intima si igiena organelor sexuale nu se vorbeste foarte des, in prim-plan aducandu-se in discutii subiecte precum anticonceptionalele sau bolile cu transmitere sexuala, dar mai putin alte aspecte ale sanatatii intime.

8 Lucruri de stiut despre sanatatea intima

8 Lucruri de stiut despre sanatatea intima

Prima menstruatie si sarcina

Fetitele ar trebui sa stie ca sunt capabile sa ramana insarcinate inca de la prima menstruatie (menarha) si ca desi ciclul menstrual a inceput si pot avea o sarcina daca isi incep prematur viata sexuala si nu se protejeaza, totusi organele genitale feminine continua sa se dezvolte pana la 16-18 ani. De aceea inceperea vietii sexuale este recomandata dupa varsta de 18 ani, dar desigur acest aspect nu reprezinta singurul motiv al acestei recomandari.

Pericolele inceperii precoce a vietii sexuale

Multe fetite sunt tentate fie de anturaj, de moda sau chiar de baieti sa isi inceapa mai devreme viata sexuala, mai devreme insemnand sub 18 ani. Pericolele inceperii precoce a vietii sexuale nu tin doar de cultura si eventual presiunea parintilor, ci mai ales de nivelul de dezvoltare a organelor feminine. Desigur, aceste aspecte sunt valabile si in cazul baietilor, dar la ei riscurile de boala la maturitate sunt mai mici. La fetite insa, pentru ca mucoasele vaginala si cea a colului uterin nu sunt sificient dezvoltate, inceperea precoce a vietii sexuale predispune in primul rand la cresterea riscului de cancer de col la maturitate. De asemenea predispune la formarea chisturilor ovariene si la aparitia precoce a infectiilor genitale, care pot culmina cu infertilitatea. Lipsa informatiilor cu privire la bolile cu transmitere sexuala precum si fata de protectia impotriva unei sarcini nedorite naste adevarate tragedii, incepand cu copiii nedoriti sau care nu se pot bucura de parinti maturi, culminand cu avorturi si boli cu transmitere sexuala care compromit viata intima a fetitei respective. De asemenea influenteaza si cresterea, acestor fetite li se dezvolta foarte mult sanii, dar nu cresc mult in inaltime. Si in cazul baietilor este afectata cresterea, in mod mai evident decat la fetite, daca isi incep prea devreme (sub 16 ani) viata sexuala.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Februarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.