Setari Cookie-uri

8 Lucruri de stiut despre sanatatea intima

Despre sanatatea intima si igiena organelor sexuale nu se vorbeste foarte des, in prim-plan aducandu-se in discutii subiecte precum anticonceptionalele sau bolile cu transmitere sexuala, dar mai putin alte aspecte ale sanatatii intime.

Protejarea impotriva bolilor cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala pot fi grave sau foarte grave, unele dintre acestea nu se mai vindeca niciodata, asa cum este cazul herpesului genital. Singura metoda de protejare impotriva majoritatii bolilor cu transmitere sexuala este prezervativul, insa acesta nu protejeaza si impotriva HPV (papiloma virus uman) si nici a herpesului ori a micozelor (ciupercilor), aceste boli luandu-se prin contact piele-piele.

Protejarea impotriva sarcinii

Este recomandata fie utilizarea prezervativelor, fie a altor metode contraceptive, insa nu cea a coitusului interruptus (cand baiatul nu ejaculeaza in interiroul vaginului), pentru ca protectia acestei ultime metode este mult mai slaba. Atunci cand alegeti o metoda contraceptiva trebuia sa stiti daca aceasta are sau nu efecte negative, cum ar fi toxicitatea mare a contraceptivelor orale, riscul de cancer mamar sau de col uterin (atentie la sterilet), de fibrom uterin etc.

Citește și:

Alimentatia si viata sexuala

V-ati gandit vreodata daca alimentatia va influenteaza viata sexuala? In igiena intima se vorbeste si despre alimentatie (igiena nu se refera doar la curatarea zonelor intime, ci si la pastrarea sanatatii acestora). Pentru barbati sunt indicate fructele, acestea avand fructoza, un glucid important in hranirea spermatozoizilor. Uneori, consumul zilnic de fructe poate creste chiar fertilitatea barbatului. La femei se recomanda consumul de peste, iaurturi, fructe si legume crude, procesele hormonale intime ale femeii fiind mai complexe. Iaurtul apara impotriva candidozelor si ajuta la menstruatie sau in sindromul premenstrual, asigura o doza zilnica de calciu etc. De asemenea fructele si legumele crude furnizeaza o sursa de vitamine si minerale importanta pentru sanatatea organelor intime, dar nu numai.

Citește și:

Flora peniana si flora vaginala

Stiati ca nu doar femeia prezinta o flora vaginala, ci si barbatul prezinta o flora peniana, o “paleta” de bacterii situate pe suprafata pielii peniene, dar si la nivelul glandului? Secretiile de la nivelul colului (gatului) penian pot acumula usor bacterii si pot infecta femeia (perturband flora proprie a acesteia) la contactul sexual. De aceea medicii recomanca ca ori de cate ori este posibil cei doi parteneri sa faca dus inaintea contactelor sexuale neprotejate. Desigur, pe cat posibil fara a distruge spontaneinatetea sexuala.

Vizionare placuta


Kudika
28 Februarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.