Setari Cookie-uri

10 lucruri interesante despre somn

La fel ca si respiratia, somnul este un mecanism semi-automat: te poti lipsi de el ceva timp, insa organismul nu poate supravietui si intervine imediat impotriva vointei constiente a fiecarui individ. Daca ai ocazia sa mergi la o petrecere, iti spui ca merita sa faci o noapte alba, insa stii ca vei recupera in zilele urmatoare, negresit. Sa vedem cateva lucruri interesante, cu privire la acest domeniu fascinant...

Chiar exista somnambuli si somnambulism?

Desigur. O persoana se poate ridica in timpul fazei REM, pe perioada unui vis. Atunci, incepe fie sa mute obiecte prin casa, fie incearca sa-si faca rau sau sa loveasca pe altcineva. Medicii au studiat relativ recent acest domeniu si l-au numit REM sleep behaviour disorder. Somnambulismul mai poate aparea si in faza profunda, traducandu-se prin actiunile clasice, vazute prin filme (mers cu mainile la orizontala, incercarea de catarare pe pereti). Daca cineva observa o persoana aflata in aceasta stare, este bine sa o trezeasca.

Poate un somnambul sa omoare pe cineva?

In mod surprinzator, chiar s-a intamplat. Momentan procesul este in desfasurare si nu se stie daca persoana care sufera de o afectiune sau incearca sa scape de o sentinta dura. In cazul in care se va demonstra ca ea a folosit pistolul aflandu-se intr-o faza de somn, nu poate fi invinuita absolut deloc.

Citește și:

Poate cineva sa doarma in picioare?

O persoana poate atipi chiar si in picioare, insa somnul va fi numai in stare superficiala. Muschii se pot relaxa gradat, iar cel in cauza poate cade, mimand o lipotimie sau sincopa. Oricum, contactul cu solul va face deosebirea imediat intre afectiuni.

Prea mult somn strica?

Lucrurile stau cam la fel. Daca e prea putin sau prea mult, nu e bine. In general, totul este reglat in detaliu si cazurile amintite nu ar trebui sa apara. Cum suntem dependenti de timp, de anumite ore de trezire, de serviciu, organismul nu este lasat sa faca asa cum vrea el. Prea mult somn poate duce la depresii. Invers, depresiile duc de obicei la stari de somnolenta. Apare un cerc vicios din care este greu sa iesi.

Moartea se aseamana cu faza de inceput a somnului?

Vizionare placuta


Kudika
7 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.