Setari Cookie-uri

Educatie medicala pentru preventia si controlul bolilor cardiovasculare

Boala cardiovasculara provoaca anual aproximativ 17 milioane de decese la nivel mondial, preconizandu-se ca pana in 2020 numarul acestora va ajunge la 25 de milioane pe an.

Comunicat de presa

• Boala cardiovasculara provoaca anual aproximativ 17 milioane de decese la nivel mondial, preconizandu-se ca pana in 2020 numarul acestora va ajunge la 25 de milioane pe an.

• Primul modul al programului de educatie medicala pentru pacienti cu tema “Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?” va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si se va derula in aproximativ 30 de orase.

preventie boli inima Boala cardiovasculara este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabila de 17 milioane de decese in fiecare an. Specialistii estimeaza ca in zece ani numarul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an. Potrivit studiului EuroAspire III , 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile cardiovasculare. Dintre tarile europene, cele mai afectate de bolile cardiovasculare, in termeni de mortalitate si incidenta, sunt cele centrale si estice.

Romania se afla in primele 4 locuri in lume in ceea ce priveste mortalitatea de cauza cardiovasculara. Riscul de aparitie a bolii cardiovasculare la populatia adulta din Romania in urmatorii 10 ani este de 3,5% . In acest context, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), in parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis, demareaza un program de educatie medicala adresat pacientilor din aproximativ 30 de orase ale tarii. Primul modul al programului cu tema “Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?” desfasurat in perioada 26 octombrie 2010 – martie 2011, va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si peste 10.000 de pacienti, care vor participa la prezentari si discutii despre factorii de risc cardiovascular, despre importanta preventiei si solutii de tratament.

Din pacate, majoritatea pacientilor au dificultati in respectarea recomandarilor si in asumarea unui stil de viata sanatos: alimentatie corecta, mentinerea unei greutati corporale in limite normale, renuntarea la fumat, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, si, ceea ce este foarte ingrijorator, au o aderenta scazuta la tratament. Nerespectarea acestor recomandari creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Spre exemplu, fumatorii au risc dublu de a face infarct miocardic, obezitatea este cauza majora a diabetului zaharat de tip 2, sedentarismul dubleaza riscul afectiunilor coronariene”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei. ”Prin intermediul acestui program de educatie medicala pentru pacient dorim sa incurajam comunicarea medic – pacient, urmarind trei elemente cheie: informare, educare si motivare. Ma refer aici la informarea si educarea pacientilor astfel incat sa inteleaga ce inseamna un stil de viata sanatos si la motivarea acestora in vederea adoptarii unui regim de viata echilibrat, efectuarii unor controale medicale regulate, respectarii tratamentului recomandat si constientizarii riscurilor la care se expun in caz contrar.”
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.