Setari Cookie-uri

Educatie medicala pentru preventia si controlul bolilor cardiovasculare

Boala cardiovasculara provoaca anual aproximativ 17 milioane de decese la nivel mondial, preconizandu-se ca pana in 2020 numarul acestora va ajunge la 25 de milioane pe an.


Despre boala arteriala periferica (BAP)

Cunoscuta si sub denumirea de arterita, BAP este o afectiune in care arterele care transporta sange catre picioare se ingusteaza sau se astupa, modificand circulatia normala a sangelui. Doar unul din trei pacienti prezinta simptome, boala fiind astfel dificil de diagnosticat si tratat.

Cel mai frecvent simptom este durerea, cu caracter de crampa ce apare la nivelul picioarelor, dupa mersul pe o anumita distanta. Durerea se amelioreaza rapid si complet dupa oprirea efortului, dar in timp, odata cu agravarea bolii, devine permanenta.
Riscul de BAP este mai mare la persoanele care fumeaza, sufera de diabet, de dislipidemie sau de hipertensiune si la persoanele cu varsta peste 55 de ani la barbat sau peste 65 de ani la femeie.

BAP afecteaza calitatea vietii pacientilor si se asociaza cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte de cauza vasculara); prevenind si tratand boala arteriala periferica se reduc semnificativ aceste riscuri.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.