Setari Cookie-uri

Sa nu ne mai grabim: De ce este important sa luam masa in familie?

Ne grabim, ne grabim si ne grabim.. doar traim in secolul vitezei. Si totusi de ce este atat de important sa ne facem timp sa luam masa in familie?

De asemenea, un studiu recent desfasurat timp de 10 ani la Centrul National pentru adictii si abuz de droguri al Universitatii Columbia din SUA arata ca acei copii care frecvent iau masa in familie (de cinci ori sau mai mult pe saptamana) sunt cu 50% mai putin expusi riscului de a fuma sau consuma droguri mai tarziu decat prietenii lor care doar rareori mananca impreuna cu familia.

ASA se construieste "Memoria Familiei"...

Ritmul de viata, problemele sociale si sistemul de valori isi pun amprenta asupra socializarii. Vedem astazi cum la copii si tineri, mai ales, socializarea interna – cea in familie, cu rudele –, care are efecte pozitive asupra formarii personalitatii si asimilarii unor preferinte si valori, cedeaza in favoarea socializarii externe, cea cu prietenii si colegii. Odata ce cresc copiii, socializarea externa „rivalizeaza” cu socializarea interna, copiii petrecandu-si din ce in ce mai mult timpul singuri sau cu prietenii, inclusiv pe net”, afirma Aurora Liiceanu.

Citește și:

Un aspect important al meselor in familie este diviziunea sarcinilor, antrenarea tuturor la organizarea mesei, la a distinge intre mesele obisnuite si cele festive, la cooperarea pentru a realiza o ambianta agreabila. A participa la aceste evenimente inseamna pentru copii a le provoca imaginatia si creativitatea, a le transmite ceea ce este „patrimoniul cultural” al familiei din care face parte si „patrimoniul culinar” care inseamna retete si obiceiuri. Toate construiesc memoria familiei. Copiii pot fi stimulati sa-si exprime gusturile, preferintele, dorintele, nevoia de experimente si, ca atare, participarea la rolul de co-autor al acestui patrimoniu si chiar castigarea unei „etichete” ca urmare a specializarii: prajiturile facute de mama pot intra in competitie cu cele facute de fiica etc.

Citește și:

Masa in familie = socializare + relatii familiale mai bune

„Desigur, bugetul de timp este important. Copiii au adesea un program diferit de cel al parintilor. Se vine acasa la ore diferite. Raman, insa, mesele servite in familie seara, sfarsiturile de saptamana, sarbatorile legale, onomasticele, vacantele ca oportunitati de a sta in familie, macar pentru a manca, a comunica si a stabili relatii intre cei care sunt apropiati si chiar in preajma copiilor”, a adaugat Aurora Liiceanu. socializare, masa, familie

Vizionare placuta


Kudika
9 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.