Setari Cookie-uri

Sa nu ne mai grabim: De ce este important sa luam masa in familie?

Ne grabim, ne grabim si ne grabim.. doar traim in secolul vitezei. Si totusi de ce este atat de important sa ne facem timp sa luam masa in familie?

Masa in familie poate fi un exercitiu de imbinare a traditiei cu inovatia, fiecare contribuind la placerea de a sta in familie si de a-ti cunoaste familia, dar poate fi si un transfer cultural important.

Constatam ca expresia „Vino la masa!” - cand mama sta la bucatarie si membrii familiei se reunesc la chemarea ei, adesea intarziind spre enervarea ei - nu are valoare relationala, exclude copiii chiar de la relationarea care are loc cand se fac lucrurile impreuna: se vorbeste, se invata, se schimba pareri, se exprima preferinte.

O masa poate insemna si flori, si servetele colorate. Ea poate deveni un eveniment perceput in diferitele lui semnificatii: o masa placuta in fiecare zi, o onomastica, o masa care ne reuneste pe toti in jurul ei duminica, o masa in mijlocul naturii in vacanta. O masa obisnuita sau o masa festiva poate fi de fiecare data o surpriza placuta. Cultura culinara este mai complicata decat credem. Ea face o imbinare subtila intre natura si cultura”, concluzioneaza Aurora Liiceanu.

Citește și:

cina in familie

Acest material a fost realizat cu sprijinul Dnei Aurora Liiceanu - psiholog, membru al Consiliului Stiintific al Miscarii Nationale „Si eu traiesc Sanatos” – SETS www.sets.ro, initiata de Fundatia PRAIS.

*) Wildavsky, R. "What's behind success in school?" Reader's Digest. October 1994. Pages 49-55.
**) Carter, Jaine and James D. Carter, Scripps Howard News Service. "Eating Together Strengthens Family Ties."

Comunicat de presa

Vizionare placuta


Kudika
9 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.