Setari Cookie-uri

Povestea Laptelui

Laptele este primul aliment pe care il consumam odata veniti pe lume. El este singurul care poate revendica, indiferent de epoca sau de localizarea geografica, statutul de ALIMENT UNIVERSAL. Toti copiii beau lapte si, in afara de lapte, doar apa mai este vitala cresterii si dezvoltarii bebelusului.

Comunicat de presa

Daca laptele este alimentul universal pentru copii, consumul de produse lactate si branzeturi constituie la adulti un marker al identitatii culturale si sociale. Fiind obtinut de la animale fara a fi nevoie de sacrificarea acestora, laptele reprezinta un simbol al continuitatii vietii, iar imaginea lui asociaza elemente precum puritatea, inocenta, vitalitatea.

Nu intamplator in mitologie laptele era considerat ALIMENTUL PARADISULUI…Oamenii au nevoie de nutrienti (proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine), dar se hranesc si cu simboluri, vise, mituri, valori spirituale.

Laptele este un produs polimorf, adica se poate bea, dar poate fi in acelasi timp mancat sub forma de branza sau incorporat ca ingredient in diferite preparate culinare. Procesul prin care un produs natural este transformat intr-o gama complexa de alimente tine de traditie, gradul de evolutie si nivelul de educatie al unui popor. Laptele este un ALIMENT ESENTIAL, alaturi de legume, fructe, cereale, carne si oua, fiind produsul de baza in cadrul unei alimentatii sanatoase.

Citește și:

Consumul zilnic de lapte si produse lactate este indicatorul unei alimentatii echilibrate. S-a observat ca persoanele care nu beau lapte sunt de obicei si cele care au probleme de greutate in exces sau alte afectiuni datorate unei alimentatii monotone sau hipercalorice. De cand ne nastem avem nevoie de lapte sau produse lactate in fiecare zi a vietii noastre, pentru ca laptele este un ALIMENT FUNCTIONAL. Adica, pe langa rolul lui nutritiv, laptele contribuie la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate.

Laptele este unul dintre rarele alimente, daca nu singurul, in care sa fie prezente toate elementele nutritive de baza, in proportii optime si cu biodisponibilitate crescuta, putand fi eficient utilizate de organism. Pe langa procentele echilibrate de proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), in lapte gasim toate mineralele indispensabile vietii. Daca ar avea si fibre, l-am putea numi ALIMENTUL IDEAL, pentru ca am putea trai consumand doar lapte si produse lactate. Dar nimeni nu e perfect...

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.