Setari Cookie-uri

Povestea Laptelui

Laptele este primul aliment pe care il consumam odata veniti pe lume. El este singurul care poate revendica, indiferent de epoca sau de localizarea geografica, statutul de ALIMENT UNIVERSAL. Toti copiii beau lapte si, in afara de lapte, doar apa mai este vitala cresterii si dezvoltarii bebelusului.

Stiati ca...

1. Putem slabi cu 30% mai repede daca includem in dieta lapte si produse lactate (iaurt, lapte batut, branza proaspata, urda)? Calciul din lapte se leaga de grasimile alimentare din intestin si le blocheaza absorbtia prin procesul de saponificare. Adica le transforma in sapun, care va fi eliminat din organism, in loc sa se depuna pe soldurile noastre!

2. Laptele este singurul produs de origine animala care nu creeaza acidoza, adica nu imbatraneste si nu imbolnaveste? Se stie ca produsele vegetale (legume, fructe, cereale) sunt alcalinizate, iar cele animale (carne, peste, oua) determina un mediu acid. Ei bine, laptele este exceptia, prezenta lui in organism este neutra.

3. ”BINE CRESCUT” inseamna crescut cu lapte? Adolescentii care consuma lapte si produse lactate in cantitate crescuta (3-4 portii pe zi) au sanse sa creasca in inaltime cu 0,45% mai mult, independent de factorii genetici. Cu alte cuvinte, laptele face oamenii mai inalti, cu un plus de 0,5-1 cm pentru fiecare an ”bogat” in lapte!

Citește și:

4. Laptele reduce hipertensiunea arteriala si scade cu 50% riscul de accidente vasculare cerebrale? Exista o asociere inversa semnificativa intre nivelul tensiunii arteriale si aportul de calciu, magneziu si potasiu din alimentatie. Aceste minerale se afla in proportii optime si toate la un loc doar in lapte. De aceea, laptele si produsele lactate degresate pot fi considerate alimente eficiente in preventia si tratamentul hipertensiunii arteriale la orice varsta, inclusiv la copii, adolescenti si gravide.

5. Pasta de dinti cea mai eficienta in lupta cu cariile este... branza si laptele? Mineralele (mai ales calciul si fosforul), proteinele si grasimea din lapte sunt factori de protectie extrem de eficienti impotriva cariilor. Laptele neutralizeaza pH-ul acid din gura, impiedica aderarea bacteriilor la smaltul dintilor si favorizeaza remineralizarea smaltului, acolo unde acesta a fost deja afectat de carii sau tartru.

Citește și:

6. Nu exista fenomenul numit intoleranta la lactoza, este vorba doar de o scadere temporara a capacitatii organismului de a digera zaharul din lapte? Lactoza este un dizaharid format din glucoza si galactoza care trebuie ”desfacut” de enzima numita lactaza. Daca nu bem lapte si produse lactate in mod constant, aceasta enzima nu se mai produce. In concluzie, cu putin efort si introducand treptat laptele in alimentatie vom scapa de balonarea tranzitorie produsa de acesta. Un mic secret: in produsele lactate acide (lapte batut, iaurt, sana, kefir) si in branzeturi, lactoza este deja ”digerata” de bacteriile lactice, deci consumati-le fara grija, nu dau ”intoleranta”!

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.