Setari Cookie-uri

Povestea Laptelui

Laptele este primul aliment pe care il consumam odata veniti pe lume. El este singurul care poate revendica, indiferent de epoca sau de localizarea geografica, statutul de ALIMENT UNIVERSAL. Toti copiii beau lapte si, in afara de lapte, doar apa mai este vitala cresterii si dezvoltarii bebelusului.

7. Nimic nu poate inlocui laptele ca sursa de calciu pentru organism? Desi exista calciu in cantitate crescuta si in alte alimente (legume, fructe oleaginoase, cereale), numai din lapte acest mineral poate fi absorbit si utilizat eficient. In lapte exista raportul optim calciu/fosfor = 1/3, absorbtia intestinala este de 40% (fata de 5% din vegetale), iar continutul de calciu este semnificativ (125 mg calciu/100 ml, fata de 21 mg calciu/ 100g in soia).

8. In lapte exista bacterii nobile numite PRO-biotice, adica favorabile vietii (in contrast cu termenul ANTI-biotice, care inseamna impotriva supravietuirii)? Laptele este un aliment viu, bacteriile lactice fiind ”responsabile” pentru diversitatea de gust si consistenta a produselor ce pot fi obtinute din lapte. Aceste bacterii ajung si in intestinul uman, unde echilibreaza si regenereaza flora bacteriana responsabila atat pentru imunitatea organismului, cat si pentru o digestie optima.

Citește și:

9. Sloganul ”Beti zilnic 2 litri de lichide” presupune inclusiv lapte? Laptele contine 83% apa, deci este nu numai un aliment, dar si o sursa de hidratare. Cu conditia sa fie degresate, laptele si produsele lactate acide (lapte batut, iaurt) pot fi baute pe post de apa. In felul acesta, este acoperit necesarul de minerale, iar aportul caloric este nesemnificativ (30 cal/100 ml).

10. Creierului ii place laptele si mai ales forma lui ”inghetata”? Laptele este o sursa de serotonina, un aminoacid esential, care nu poate fi sintetizat in organism si trebuie adus prin alimentatie. Nivelul acestei substante in creier determina starea de bine si relaxarea. Mai mult, consistenta cremoasa a unor produse lactate precum smantana, iaurtul, inghetata, stimuleaza o arie corticala responsabila exclusiv de senzatia de buna-dispozitie, asa ca nu e de mirare ca laptele poate fi un antidepresiv foarte eficient.

Citește și:

Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.