Setari Cookie-uri

Programul de Sanatate care poate salva vieti

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a populatiei este un program care poate salva vieti. Aceasta este menirea lui. Valorificarea datelor din Program si continuarea lui sunt parte esentiala din politica de preventie, care este o prioritate a Ministerului Sanatatii. Este cel mai important Program din istoria Romaniei in domeniul sanitar.

Comunicat de presa

Programul nu este o ancheta statistica a starii de sanatate, ci un proiect pe termen lung care sa evalueze riscuri, sa previna imbolnavirea si sa constientizeze cetatenii ca sunt responsabili pentru sanatatea lor. El s-a bazat pe principiul „mergi la medic cat esti sanatos.”

Motivatie – de ce l-am facut

Unu, am facut programul avand in centrul sau individul si preocuparea pentru starea lui de sanatate, avand ca scop final imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor. Pentru ca nu a existat o politica sistematica de educare in sensul preventiei si de informare, riscurile de imbolnavire sunt foarte mari. Sunt oameni care nu merg la medic, care nu si-au facut poate niciodata analize. Pentru 20% din persoanele examinate a fost descoperita cel putin o afectiune noua, de care acestea nu stiau.

Citește și:

program de sanatate

Doi, pentru a avea imaginea asupra starii de sanatate a populatiei, asupra riscurilor si patologiilor– la ce boli suntem predispusi, in ce zone geografice, la ce categorii de varsta sunt mai frecvente anumite boli. Am considerat ca pe aceasta baza putem dezvolta o strategie coerenta in sanatate. Pentru a putea promova politici de sanatate eficiente, trebuie sa pornim de la realitate, de la cunoasterea starii de fapt, data de evaluarea sanatatii fiecarui individ.

Trei, se spune ca e mai usor sa previi decat sa tratezi. Vrem ca incet incet sa punem in practica acest principiu. Deci o a treia motivatie este legata de costuri si de eficienta cheltuirii banilor publici pe termen lung.

Faptul ca Programul a fost stopat in 2009 si nu a fost folosit in favoarea pacientilor si a cetatenilor in general a avut consecinte grave.

In medie 10% dintre cei depistati cu riscuri de imbolnavire in Program au necesitat spitalizare continua in ultimii trei ani.

Citește și:

84% dintre persoanele care au fost evaluate in PNESSP si au incetat din viata in 2011 au suferit de boli ce puteau fi prevenite. 49% dintre acestea se aflau in zona de risc, nefiind inca bolnave, in momentul derularii Programului.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
15 Mai 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.