Setari Cookie-uri

Programul de Sanatate care poate salva vieti

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a populatiei este un program care poate salva vieti. Aceasta este menirea lui. Valorificarea datelor din Program si continuarea lui sunt parte esentiala din politica de preventie, care este o prioritate a Ministerului Sanatatii. Este cel mai important Program din istoria Romaniei in domeniul sanitar.

• Pe de o parte valoarea adaugata a Programului creste in timp, pentru ca perioada de manifestare a riscurilor se considera a fi de 10 ani. Urmarim un individ cu risc de imbolnavire pe termen lung, ii monitorizam traseul, pentru a preveni sau incetini transformarea riscului in boala efectiva. Deci efectul acestui program se va resimti pe termen lung, iar valorificarea lui nu se reduce la prezentarea acestor date.

• Pe de alta parte, avem in vedere reluarea acestui program, ca parte a politicii de preventie si a strategiei generale in domeniul sanitar. Ramane de vazut cand este posibil acest lucru si cum il vom regandi. Vom crea colective comune impreuna cu reprezentantii medicilor si pacientilor in acest scop.
• Ne propunem realizarea unor programe de preventie secundara prin dezvoltarea si consolidarea activitatilor de ambulatoriu.
• Urmarim dezvoltarea unor programe de preventie pentru populatia foarte tanara, prin colaborarea cu Ministerul Educatiei.

Citește și:

• Sanatatea are nevoie de o schimbare de paradigma si aceasta nu se poate produce decat pornind de la preventie. Si aici avem in vedere 3 paliere:

-Implicarea si responsabilizarea fiecarui cetatean pentru propria sa sanatate
-Implicarea comunitatilor locale – ce se poate face la nivelul comunitatii pentru persoanele cu risc, cum directionam fondurile la nivel de comunitati, cum le distribuim pe specialitati
- Un efort coordonat al autoritatilor – preventia nu inseamna doar politici ale Ministerului Sanatatii, ci parteneriate cu alte ministere si autoritati – cu Ministerul Educatiei pe zona de informare, educare incepand din scoala; cu Ministerul Agriculturii pe zona de alimentatie; cu Ministerul Muncii pe cazurile sociale, grupuri defavorizate, vulnerabile.

• Ne propunem sa obtinem acordul Ministerului Educatiei pentru o programa analitica care sa includa ore de educatie sanitara pentru anii scolari urmatori

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Mai 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.