Setari Cookie-uri

Programul de Sanatate care poate salva vieti

Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a populatiei este un program care poate salva vieti. Aceasta este menirea lui. Valorificarea datelor din Program si continuarea lui sunt parte esentiala din politica de preventie, care este o prioritate a Ministerului Sanatatii. Este cel mai important Program din istoria Romaniei in domeniul sanitar.

Puteau fi salvate mai multe vieti, prevenite sau tinute sub control boli si eliminate cheltuieli cu spitalizarea, daca Programul ar fi fost continuat asa cum a fost conceput.

Daca nu investim acum in sanatate si in preventie, va trebui sa investim mai tarziu in boli si costuri de spitalizare. Daca nu investim acum in educarea si responsabilizarea publicului, va trebui sa investim mai tarziu in tratamente. Preventia este o investitie in individ si in dezvoltarea unei societati.
Programul a fost finantat din taxa pe viciu, gandita a fi utilizata pentru preventie cu prioritate.

Obiective

• PNESS a avut 3 obiective mari:
1. sa constientizeze individul ca perceptia proprie ca este sanatos, nu inseamna absenta riscului sau chiar a bolii si sa-l faca responsabil de sanatatea lui
2. refacerea relatiei medic – pacient si transformarea ei in relatia medic – cetatean. Medicul de familie cunoaste cel mai bine stare de sanatate a individului, ii stie istoricul si este prima interfata intre acesta si sistemul sanitar. Deci lui ii revin rolul central in preventie.
3. sa sprijine anumite grupe de populatie vulnerabila sau dezavantajata si sa le incurajeze sa-si cunoasca starea de sanatate. Este stiut faptul ca din varii motive, sunt categorii de cetateni care nu mergeau si nu merg niciodata la medic, ci doar in ultimul moment, cand starea de sanatate s-a agravat si necesita interventie de urgenta.

Citește și:

Aprobare legala

• PNESS s-a desfasurat in baza HG nr 292/2007 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in anul 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, cu respectarea Normelor Metodologice aprobate prin Ordinul 994/354/2007 al Ministrului Sanatatii Publice si Presedintelui CNAS modificat prin Ordinul 1474/644/23.10.2007.

Participanti

• Cifra totala validata – 10.730.814 persoane
• Din care 8.979.934 adulti / 1.750.880 copii.
• 1.915.975 taloane nu si-au gasit adresantul din cauza datelor neactualizate de la evidenta populatiei. Dintre acestea s-au recuperat 132.809 de persoane.
• 14% dintre persoanele evaluate nu sunt asigurate, restul de 86% fiind asigurate. Cca 1,4 milioane de persoane erau excluse de la acest tip de preventie.

Vizionare placuta


Kudika
15 Mai 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.