In prezent, testele genetice au devenit uzuale in practica medicala. Organizatorii de sanatate au obligatia de a a informa atat medicii cat i populatia cu privire la principiile ce le guverneaza i in acelai timp de a elabora metodologia autorizarii i desfaurarii unor asemenea activitati.

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!

La 4 aprilie 1997, la Oviedo (Asturia) Comitetul Director de Bioetica (CDBI) a Consiliului Europei a adoptat Conventia pentru Protectia Drepturilor Omului i a Demnitatii Umane in biologie i medicina cunoscuta sub denumirea Conventia de la Oviedo sau Conventia privind Drepturile Omului i Medicina. in prezent, 49 de state (dintre care 38 de state europene) au ratificat Conventia. Romania prin Legea nr. 17 din 2001 a ratificat documentul i a impus obligativitatea respectarii acestuia.

Aa cum era prevazut in document, CDBI avea obligatia de a redacta protocoalele aditionale pentru fiecare domeniu in parte. Pana in prezent, au fost adoptate urmatoarele protocoale aditionale: Protocolul privind interdictia clonarii umane (Paris 12 ianuarie 1998), Protocolul aditional privind transplantul de organe i tesuturi de origine umana (Strasbourg 24 ianuarie 2002), Protocolul aditional privind cercetarea biomedical (Strasbourg 25 ianuarie 2005) i Protocolul aditional privind testele genetice medicale (Strasbourg 8 iunie 2007).

Protocol pentru testele facute din ratiuni medicale

Protocolul aditional privind testele genetice medicale, votat in ultima edinta a CDBI cu 45 voturi pentru i 3 abtineri este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante privind respectarea drepturillor omului in practica medicala. in redactarea acestui protocol s-a avut in vedere i Declaratia Universal asupra Genomului uman i Drepturile Omului adoptata de Adunarea General a ONU la 2 decembrie 1998.

Protocolul se aplica testelor efectuate din ratiuni medicale. Implicand analiza unui eantion biologic de origine umana [i avand drept scop punerea in evidenta a caracteristicilor genetice a unei persoane, (teste care pot fi utilizate i in stadiu precoce de dezvoltare prenatala - intrauterina). Acest protocol nu se aplica testelor genetice efectuate asupra embrionului sau fetusului uman extrauterin sau asupra testelor genetice efectuate din ratiuni de cercetare medicala unde restrictiile sunt mult mai mari i sunt de domeniul Convetiei propriu zise.

Raul de Iubire in psihologie - boala celor care au iubit
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: