Setari Cookie-uri

Testele genetice intra in practica medicala

In prezent, testele genetice au devenit uzuale in practica medicala. Organizatorii de sanatate au obligatia de a a informa atat medicii cat i populatia cu privire la principiile ce le guverneaza i in acelai timp de a elabora metodologia autorizarii i desfaurarii unor asemenea activitati.

In sensul protocolului prin analiza se intelege analiza cromosomilor, analiza ADN-ului sau ARN-ului sau orice analiza care permite obtinerea de informatii echivalente celor obtinute prin metodele mentionate anterior.

Prin eantion biologic protocolul intelege materialul biologic prelevat in vederea acestui test sau material biologic prelevat anterior in alte scopuri dar la care se aplic ulterior aceste teste. Interesul i binele fiintei umane asupra carora se aplica testele genetice este singurul admis i este deasupra interesului societatii sau al evolutiei tiintei.

Este interzisa discriminarea

Sunt interzise orice forme de discriminare i stigmatizarea persoanei pe baza rezultatelor acestor teste. Sunt interzise testarile genetice atunci cand utilitatea clinica nu este dovedita. Testele utilizate trebuie sa fie recunoscute in ceea ce privete validitatea tiintifica i validitatea clinica. Nu se poate proceda la un test genetic daca persoana nu beneficiaza de o supraveghere medicala individualizata. Atunci cand un test genetic este recomandat, persoana in cauza trebuie sa beneficieze in prealabil de o informare privind indicatia i natura testului, dar mai ales privind implicatiile rezultatelor obtinute. Pentru testele genetice predictive este obligatoriu de a se pune la dispozitie serviciile de sfat genetic. Sfatul genetic trebuie elaborat de o maniera nondirectiva.

Articolul 9 - este dedicat consimtamantului informat. Pentru testele predictive este obligatori consimtamantul scris.

Protocolul introduce un adevarat mecanism de protectie a persoanelor care nu au capacitatea de a consimti. in primul rand, la astfel de persoane testele genetice nu pot fi efectuate decat daca se dovedete ca exista un beneficiu direct pentru acea persoana. Pentru astfel de persoane se recomanda ca in masura posibilului sa fie i ea informata (nu numai reprezentantul legal) iar autoritatea competenta sau instanta de judecata sa autorizeze realizarea testelor.

Persoanele sunt protejate

Pentru intreaga populatie, testele sunt acceptabile daca aduc un beneficiu evaluabil persoanei testate. Ca exceptie, pot exista testari genetice in beneficiu altei persoane dar numai pentru membrii familiei persoanei testate. Astfel de teste se pot efectua cu respectarea unor conditii cumulative:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.