Setari Cookie-uri

Noutati in farmacii

Industria farmaceutica incearca permanent sa tina pasul cu bolile. Iata de ce trebuie sa fim si noi la curent cu ce a aparut nou prin farmacii.

Descoperit i dezvoltat de Pfizer, medicamentul Champix® este un tratament nou i unic care a fost conceput special pentru cei care au decis s renune la fumat. Pentru c cei mai muli fumtori continu s fumeze din cauza dependenei de nicotin, Champix® acioneaz prin diminuarea dorinei de a fuma i prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism. Mai mult, dac o persoan fumeaz o igar in perioada tratamentului, medicamentul scade satisfacia dat de fumat.

Contrar percepiei generale de pan acum legat de faptul c fumatul reprezint o parte a stilului de via i o alegere personal, studiile recente demonstreaz c dependena de nicotin este asemntoare cu cea pentru droguri. Nicotina acioneaz asupra unui anumit receptor nicotinic din creier (42), care are ca efect eliberarea de dopamin, asociat cu satisfacia dat de fumat. Vareniclina acioneaz asupra aceluiai receptor, blocand aciunea nicotinei asupra receptorului i avand ca rezultat diminuarea dorinei de a fuma.

Champix® poate fi administrat tuturor persoanelor peste 18 ani care fumeaz. Medicamentul este de astzi disponibil in farmaciile din toat ara i poate fi eliberat pe baz de prescripie medical, la recomandarea medicilor de familie sau a specialitilor.

Schema de tratament dureaz 12 sptmani. Doza zilnic este de 2 pastile pe zi i cost aproximativ 11 RON pe zi. Pacienii sunt incurajai s renune total la fumat din primele zile ale tratamentului. Chiar dac o parte a pacienilor continu s mai fumeze i dup inceperea acestuia, este de ateptat ca in una - dou sptmani de la inceperea tratamentului, pacienii s renune total la fumat. Specialitii mai recomand celor care sunt hotrai s renune la fumat, ca pe durata tratamentului s incerce s evite acele aciuni asociate frecvent fumatului, care au la baz obiceiuri de consum (cafea, alcool, etc).

Aprobarea Champix® s-a bazat pe un vast program de studii clinice, ce a cuprins peste 4.000 de pacieni. Subiecii inclui in studii fumaser in medie 21 de igri pe zi, pe o perioad medie de 25 ani. Rezultatele acestor studii au artat c peste 44% dintre pacieni au renunat la fumat la terminarea tratamentului. Studiile clinice de faz 3 au inclus peste 2.000 de pacieni i au evaluat eficiena in renunarea la fumat a vareniclinei 1 mg de 2 ori pe zi, bupropion 150 mg de 2 ori pe zi i placebo. Dup 3 luni de tratament, ratele de abstinen continu sub tratamentul cu vareniclin au fost semnificativ mai mari comparativ cu bupropion sau placebo: 44% vareniclin versus 30% bupropion, versus 18% placebo.

Champix® este in general foarte bine tolerat. Cea mai frecvent reacie advers sub tratamentul cu Champix este greaa, dar rata intreruperii tratamentului din aceast cauz a fost sub 3%. Creterea in greutate dup 12 sptmani, raportat sub tratamentul cu Champix a fost de 2.4 - 2.9 Kg, similar cu placebo. Fumtorii care nu pot tolera reaciile adverse pot beneficia de reducerea temporar sau definitiv a dozei la 0.5 mg de dou ori pe zi.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.