Setari Cookie-uri

Iaurturi contaminate cu dioxina

Lotul de iaurturi cu fructe Danone cu data expir縒ii 20.09.2007 a fost retras de pe piata ca urmare a unor suspiciuni legate de continutul crescut in guma de guar (dioxina).

Lotul de iaurturi cu fructe Danone cu data expirarii 20.09.2007 a fost retras de pe piata ca urmare a unor suspiciuni legate de continutul crescut in guma de guar (dioxina).

Conform comunicatului oficial al Autoritatatii Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, inspectorii institutiei au retras de pe piata toate loturile de produse suspicionate a fi contaminate si au dispus sechestrarea acestora. Au fost prelevate probe care au fost deja trimise Laboratorului Comunitar de Referinta, pentru a fi analizate. Loturile de produse suspicionate de contaminare vor ramane sub sechestru sanitar- veterinar, pana la sosirea rezultatelor de laborator.

Danone a luat imediat masuri

Danone nu utilizeaza in mod direct guma de guar. Aceasta este ingredient al unor preparate de fructe fabricate in Cehia si utilizate in unele iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici (0,02 g intr-un pahar de 125 g).

In acord cu recomandarile Comisiei Europene, imediat ce alerta europeana a fost lansata, Danone a luat masuri pentru oprirea utilizarii preparatelor de fructe continand guar suspect si pentru analiza in laborator european acreditat a mai multor loturi de produs fabricat. Toate rezultatele analizelor sunt bune, conforme cu prevederile Regulamentului CE 1881/2006 privind limitele reziduale maxime admise.
Pe 17.08.2007, impreuna cu Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentului (ANSVSA) din Romania, s-a efectuat identificarea cantitatilor de produs care au avut legatura cu alerta europeana. Intreaga cantitate de produse se afla acum blocata, sub controlul ANSVSA, in depozitul Danone si in mai multe puncte din reteaua de distributie.

S-a efectuat o prelevare oficiala de probe din lotul cu data expirarii 11.09.2007, iar probele au fost trimise la un laborator european de referinta. Rezultatele vor fi disponibile saptamana viitoare. Lotul cu data expirarii 20.09.2007, suspicionat de a fi continut cantitati nepermis de mari de guma de guar, a fost fabricat recent si nu are nicio legatura cu alerta europeana.

Firma Danone va asigura ca a luat si continua sa aplice toate masurile necesare pentru a garanta siguranta si calitatea produselor sale, si ca toate produsele de pe piata sunt conforme cu legislatia si nu prezinta niciun risc pentru consumatori.

Despre guma de guar
Citeネ冲e ネ冓:

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.