Setari Cookie-uri

Iaurturi contaminate cu dioxina

Lotul de iaurturi cu fructe Danone cu data expirrii 20.09.2007 a fost retras de pe piata ca urmare a unor suspiciuni legate de continutul crescut in guma de guar (dioxina).

Potrivit acestuia, alte semne vizibile ale intoxicatiei acute cu dioxina sunt eruptii pe fata si pe piept, chisturi de diferite forme, diverse tulburari digestive si respiratorii precum si efecte negative asupra functiei hepatice, pe termen lung", a spus Victor Voicu.

El a adaugat ca dioxina se depune in tesutul gras si ca este eliminata greu de organism, iar timpul de injumatatire a cantitatii depozitate in organism este de sapte ani. Academicianul a precizat ca efectele asupra organismului se produc in timp indelungat, la cateva saptamani de la ingerarea substantei si, de aceea, efectul pe termen lung este periculos. "Creste perspectiva dezvoltarii cancerului si are efecte teratogene (n.red. riscul de a produce malformatii) asupra fatului la femeile gravide", a spus toxicologul.

"Daca va aduceti aminte, Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei a fost intoxicat cu dioxina", a spus Voicu si a adaugat ca dioxina se foloseste in numeroase alimente, de exemplu, in lactate, iaurt, chefir, smantana, pentru ingrosarea compozitiei, la inghetate, in panificatie, in industria carnii, la sosuri, etc.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a informat, miercuri ca a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurturi cu fructe, ca urmare a unor suspiciuni privind contaminarea produselor cu dioxina. Reprezentantii ANSVSA au refuzat sa prezinte informatii privind producatorul sau cantitatea de iaurturi retrasa de pe piata, spunand ca aceste informatii sunt confidentiale. Cotidianul "Evenimentul Zilei" a publicat, miercuri, un material potrivit caruia loturile apartin societatii Danone iar "iaurturile ar putea contine dioxina, substanta nociva pentru sanatatea consumatorului".
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.