Setari Cookie-uri

Am putea trata de trei ori mai multi bolnavi cu fondurile existente

In Centrul de Urologie de la Fundeni se fac mai mult de 100 de transplanturi pe an. Prof. dr. Ionel Sinescu, seful Centrului spune ca rata de functionare a grefelor la zece ani de 82%, media europeana fiind cuprinsa intre 70 si 75%.

Ati putea face mai multe transplanturi daca ati avea mai multi bani, mai multe organe?


Da. In clinica in care lucrez eu, exista cel putin 32 de medici chirurgi care pot sa faca transplant renal. I-am trimis pe colegii mei in strainatate la specializare in diverse domenii. Fiecare specialitate din urologie este acoperita de cineva. Cnd punem totul la un loc reprezinta un intreg pe model american pe care l-am vazut la Cleveland. Da, putem sa facem mai multe transplanturi, doua sau trei pe zi.

Care este media in Europa?


In Europa un centru care face mai mult de 100 de transplanturi pe an este mai mult decat performant. In lume se fac aproximativ 5000 de transplanturi pe an si exista 1200 de centre de transplant.

Cati tineri ati pregatit si cati au ramas sa lucreze in strainatate?


Nu a ramas nici unul. Eu, la 55 de ani, sunt cel mai in varsta din clinica. Este o clinac foarte tanara si v-o spun fara exagerare este cea mai puternica din Europa. Cand mergi la un congres international si spui ca esti urolog si vii din Romania de la Fundeni, te trateaza cu respect.

Centrul de Urologie de la Fundeni este acreditat ca centru de excelenta de Asociatia Europeana de Urologie. Este singurul din Romnia acreditat. N-am primit pna acum rezidenti straini pentru ca ar trebui sa locuiasca undeva si Fundeniul nu are campus, pentru ca ar trebui sa amenajam curtea spitalului. Ar trebui sa-i legam la ochi de la aeroport pana in interiorul clinicii pentru a nu vedea drumurile.

Cati paciensi sunt pe lista de asteptare pentru un transplant renal?


Avem mai mult de 1500 de persoane pe lista de la Fundeni.

Care sunt principalele probleme in transplantul romanesc?

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.