Setari Cookie-uri

Acum exista si pentru ei o sansa

In Otopeni, la numai 15 km de centrul Bucurestiului, la inceputul lunii martie s-a deschis primul centru privat cu paturi dedicat celor care sufera de maladia Alzheimer si alte forme de dementa.

In Otopeni, la numai 15 km de centrul Bucurestiului, la inceputul lunii martie s-a deschis primul centru privat cu paturi dedicat celor care sufera de maladia Alzheimer si alte forme de dementa.

Despre Alzheimer

Cand Alois Alzheimer a descris in 1907 primul caz de dementa nimeni nu s-ar fi gandit ca aceasta va deveni una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate la pacientul varstnic (a patra cauza).
Odata cu cresterea sperantei de viata a crescut implicit si numarul pacientilor cu boli de memorie – aici incluzand pe langa dementa Alzheimer si alte forme de demente (vasculara, parkinsoniana, cu corpi Lewy, etc.)

Pe de alta parte, cresterea masiva a cazurilor cu debut precoce (la varsta de 40-50 de ani), mai ales in tarile in curs de dezvoltare ne obliga pe toti sa privim cu maxima seriozitate aparitia unor tulburari de memorie inca de la aceasta varsta.

Boala Alzheimer este un termen impropriu utilizat pentru a “ascunde” adevarata denumire de “Dementa Alzheimer”. Din pacate in populatie termenul de dementa ca si alte boli precum cancerul, tuberculoza, SIDA inspira teama mai degraba decat dorinta de cunoastere. Dementa este o boala caracterizata prin afectare cognitiva (memorie, gandire) si emotionala suficient de severe pentru a modifica activitatea zilnica si calitatea vietii la un pacient perfect constient.

Boala Alzheimer (DA) este cea mai frecventa cauza a dementelor – reprezinta mai mult de jumatate din toate cazurile de dementa DA apare cel mai adesea la persoanele cu varsta peste 65–70 de ani (DA cu debut tardiv), sau devreme, 45-60 ani (DA cu debut precoce.

Necesitati:

Bolnav: Ingrijire de specialitate din momentul diagnosticarii, initierea tratamentului specific cat mai curand posibil;

Psihoterapie, terapie ocupationala si stimulare cognitiva cu personal specializat ( psiholog, pihogeriatru);

Institutionalizare in faza medie si severa de boala cand capacitatile fizice si financiare ale familiei sunt depasite.

Apartinator: Evaluare status psihic ( Testul Zarit, etc. ); Consiliere si informare pentru intelegerea exacta a evolutiei bolii si luarea celor mai bune decizii.

Dementa Alzheimer (DA) este o boala caracterizata prin afectare cognitiva (memorie, gandire) si emotionala suficient de severe pentru a modifica activitatea zilnica si calitatea vietii la un pacient perfect constient. Ea este cea mai frecventa cauza a dementelor – reprezinta mai mult de jumatate din toate cazurile de dementa. Dementa Alzheimer (DA) apare cel mai adesea la persoanele cu varsta peste 65–70 de ani (DA cu debut tardiv), sau devreme, 45-60 ani (DA cu debut precoce). Implicatiile asupra calitatii vietii pacientului dar si a apartinatorului sunt dezastruoase. Pe de o parte, pacientul are o evolutie lent progresiva de degradare a functiilor cognitive dar si psihice , cu posibile tulburari comportamentale mergand pana la violenta fizica, si ulterior a celor motorii cu imobilizare completa la pat in faza severa a bolii. Pe de alta parte apartinatorul – membrul de familie care ingrijeste pacientul – sufera o afectare psihica importanta odata cu aflarea de obicei tardiva a diagnosticului, aceasta si datorita necunoasterii bolii in populatie, mergand pana la depresie odata cu evolutia bolii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.