Setari Cookie-uri

Acum exista si pentru ei o sansa

In Otopeni, la numai 15 km de centrul Bucurestiului, la inceputul lunii martie s-a deschis primul centru privat cu paturi dedicat celor care sufera de maladia Alzheimer si alte forme de dementa.

Conform statisticilor pe intreg globul sunt peste 24 milioane de pacienti cu dementa, iar in 2040 vor fi 81 milioane. Dementa afecteaza 1 din 20 de persoane peste 65 de ani si 1 din 5 peste 80 de ani. Numarul pacientilor cu dementa s-a dublat la fiecare 20 de ani. In ultimii 15 ani majoritatea pacientilor cu dementa provin din tarile dezvoltate ( aproximativ 60%). In 2040 proportia va fi de 71%.

Journal Geriatric Psychiatry 2005 19 170-177 arata ca, in tarile in curs de dezvoltare, cei mai multi pacienti sunt tratati la domiciliu de cattre familie ( de obicei sotie sau fiica) – aceasta datorita nivelului financiar scazut al familiei in timp ce in tarile dezvoltate un sfert sunt tratati in centre specializate. In Statele Unite costurile anuale directe si indirecte legate de aceasta boala sunt de cel putin 100 miliarde dolari.

In Romania
, datele detinute de Societatea Romana Alzheimer (SRA) evidentiaza ca 150.000 de persoane sufera de aceasta maladie, insa avand in vedere ca o mare parte a bolnavilor nu sunt inca diagnosticati, se estimeaza ca numarul real al acestora ar putea fi de 350.000!

Din pacate, in domeniul privat, in Romania exista doar centre de zi pentru dementa si unele servicii la domiciliu, neexistand centre specializate pentru internare. In acest moment institutionalizarea acestor pacienti se face in “camine de batrani” unde sunt acordate ingrijirile generale specifice acestor institutii sau sunt internati pe perioade scurte ( de maxim 14 zile in spitalele de stat, pe sectii de psihiatrie si geriatrie ) neputindu-se evalua si trata adecvat, pe termen lung, acesti pacienti.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.