Setari Cookie-uri

Cele mai importante realizari medicale ale anului 2008

Anul care tocmai a trecut a consemnat numeroase succese in domeniul medical, de la inovatii tehnologice la interventii chirurgicale avangardiste, de la producerea unor noi medicamente la dezvoltarea unor analiza mai performante.

Anul care tocmai a trecut a consemnat numeroase succese in domeniul medical, de la inovatii tehnologice la interventii chirurgicale avangardiste, de la producerea unor noi medicamente la dezvoltarea unor analiza mai performante.

Iata care au fost cele mai importante realizari din medicina in anul 2008:

Inima artificiala:

O echipa de cercetatori francezi a reusit o premiera medicala si tehnologica prin realizarea unei inimi artificiale care seamana si bate aproape la fel ca un cord real. Acesta inventie ar putea fi, in viitor, o sansa pentru sutele de mii de pacienti care sufera de insuficienta cardiaca sau pentru cei la care medicatia sau transplantul au esuat sau nu sunt posibile.

Dispozitivul reproduce fiziologia normala a inimii, avand doi ventriculi echipati cu micropompe ce permit o circulatie a sangelui in conditii cat mai apropiate de cele naturale. Datoritã senzorului electronic de ultimã generaþie utilizat în tehnologia balisticã, inima poate sã se adapteze instantaneu schimbãrilor de presiune arterialã.

Citește și:

Inima artificiala este dotate cu baterii externe necesare pentru functionarea pompelor, fapt ce permite pacientului o autonomie totala. Dispozitivul are o durata de functionare de 5 ani, timp in care v-a bate de 225 milioane de ori.

Test de sange pentru sindromul Down:

Un test folosit pentru a confirma prezenta sindromului Down inainte de nastere este amniocenteza, procedeu prin care se extrage o mostra de fluid aminotic din jurul fatului, cu ajutorul unui ac introdus prin peretele abdominal si prin cel uterin. Acest test se face inte saptamanile 16 – 18 si este precedat de un examen ecocardiografic ce va examina uterul si continutul acestuia. Celulele din lichidul amniotic descuamate din tegumentele si mucoasele fetusului sunt cultivate in conditii speciale si apoi testate pentru prezenta anomaliilor cromozomiale.

Citește și:

Acest test este unul invaziv si are un anumit grad de risc, pentru ca in timpul manevrelor efectuate de medic acul cu care se recolteaza lichidul amniotic poate atinge si leza organe ale fatului. Procedeul prezinta un risc de a provoca avortul de 1 la 200 de cazuri.
Un nou test genetic capabil sa identifice prezenta bolii cu ajutorul unei mici cantitati de sange recoltate de la viitoarea mama este pe cale sa fie lansat pe piata. Datorita faptului ca mici portiuni de material genetic provenit de la fat ajung in circulatia materna, testul este conceput sa detecteze concentratiile anormal de mari ale cromozomului 21, a carui replicare provoaca sindromul Down, in sangele matern, indicand prezenta bolii la copil.

Vizionare placuta


Kudika
5 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.