Setari Cookie-uri

Cele mai importante realizari medicale ale anului 2008

Anul care tocmai a trecut a consemnat numeroase succese in domeniul medical, de la inovatii tehnologice la interventii chirurgicale avangardiste, de la producerea unor noi medicamente la dezvoltarea unor analiza mai performante.

Testul este inca in stadiile de dezvoltare, dar cercetatorii promit ca va fi disponibil in viitorul apropiat.

Patchul care inlatura senzatia de voma:

Initial acesta a fost folosit pentru a inhiba senzatia de voma la persoanele care sufereau de rau de mare. O echipa de cercetatori au aplicat aceeasi idee si au creat un patch care elibereaza un medicament ce inlatura greata si senzatiile de voma ale pacientilor bolnavi de cancer, dupa curele de chimioterapie. Medicamentul ce blocheaza receptorii de serotonina era deja utilizat sub forma solutiilor, tabletelor si injectiilor. Folosirea patchului are avantajul ca elibeareaza continuu o anumita doza de medicament, este mai usor acceptat de catre pacienti si inlatura simptomele digestive timp de cinci zile.

Transplantul de trahee folosind celule stem:

O pacienta din Spania a primit o noua portiune de trahee provenita de la un donator dar reconstruita cu propriile celule stem. Mai exact, traheea donatorului a fost adusa la forma unui schelet cartilaginos cu ajutorul unor enzime, dupa care medicii au repopulat-o cu celulele stem ale pacientei.

Citește și:

Femeia, in varsta de 30 de ani suferea de forma grava de tuberculoza care ii afectase si o portiune din trahee. Medicii au reusit sa-i transplanteze portiunea de trahee reconstruita intr-un bireactor din trahea donatorului si propriile celule stem, iar operatia a fost un adevarat succes.

Traheea este al doilea organ reconstruit in afara corpului cu ajutorul celulelor stem. In 2006, o echipa de la Wake Forest University Medical Scool din Winston-Salem, Carolina de Nord, a realizat transplanturi de vezica in cazul a sapte copii cu celule recoltate din organismele lor.

Transplantul de fata

La o clinicã din Cleveland, medicii americani au realizat cu succes primul transplant de faþã din Statele Unite. Pacientul a fost o femeie cãreia i-a fost înlocuitã 80 la sutã din suprafaþa facialã.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.