Setari Cookie-uri

Strigatul de deznadejde al unui medic

In ultima perioada, mass-media a facut exces de titluri si articole apocaliptice in care este descris sitemul sanitar din Romania. Un medic vorbeste deschis despre cauzele acestei situatii dezastruoase si despre conditia acestei categorii profesionale.

Romania libera noteaza ca din aproximativ 5.000 de absolventi care ies anual de pe bancile facultatii, doar 2.000 urmeaza rezidentiatul devenind specialisti, iar 3.000 se transforma in someri cu diploma. Pentru ca asa este organizat sistemul. Din randurile medicilor tineri se recruteaza dealeri de medicamente, directori de firme cu profil sanitar sau oameni de afaceri. De exemplu, insusi ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, nu a practicat niciodata profesia de doctor, preferand mediul de afaceri.

"Numarul de medici este insuficient. Romania are jumatate din numarul necesar de medici, comparativ cu tarile Uniunii Europene, adica 3,8 fata de 8,9 la 100.000 de locuitori. In tarile UE, in medie, unui medic ii revin aproximativ 200 de persoane, iar la noi numarul este dublu", a spus prof. dr. Mircea Cinteza, de la Comisia de sanatate din Senat. Din datele transmise de Ministerul Sanatatii, in 2007 in Romania lucrau 48.199 de medici, din care 41.736 in sectorul public. Din acestia numai 22.461 lucreaza efectiv in spitalele publice. Romanii, din ce in ce mai bolnavi, apeleaza la un corp medical suprasolicitat si epuizat.

Citește și:

"Din cei aproximativ 5.000 de absolventi, 2.000 iau rezidentiatul si devin specialisti, iar circa 3.000 raman someri cu diploma", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. La randul sau, prof. dr. Ion Lascar, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti, a subliniat ca "este o realitate ca in fiecare an scade numarul candidatilor la facultatile de medicina. In paralel, numarul celor care renunta la profesie sau aleg sa o practice in alte tari creste constant. In perioada 2007-2008, 1.244 de medici din Capitala i-au solicitat Colegiului Medicilor Bucuresti documentele necesare pentru a profesa in alte tari, ceea ce reprezinta 10% din medicii bucuresteni. Romania va deveni in cativa ani un miraj pentru medicii lumii a treia, pe care societatea va fi nevoita sa o accepte".

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.