Setari Cookie-uri

Cum sa ai un stil de viata sanatos

In viata de zi cu zi ne intrebam cum sa adoptam un stil de viata sanatos, mai ales ca mass-media promoveaza in fel si chip acest concept.

In viata de zi cu zi ne intrebam cum sa adoptam un stil de viata sanatos, mai ales ca mass-media promoveaza in fel si chip acest concept.

Cemtrul Medical Medsana - Dr. Maria Spiridon Factorii care influenteaza sanatatea si cresc riscul de deces cu 50%: fumatul, abuzul de alcool, cafea, sedentarismul, alimentatia dezordonata (eventual cu o singura masa/zi si aceea seara inainte de culcare), alimentatia tip fast –food, lipsa hidratarii, lipsa somnului de calitate etc.

Acesti factori de risc cumulati duc la cresterea nivelului de stress, la cresterea greutatii (mai rar la scaderea in greutate) si de aici tot felul de tulburari de sanatate atat la nivel metabolic, endocrinologic, cat si cardiovascular, osteoarticular etc.

Daca am incerca sa influentam pozitiv fiecare dintre acesti factori de risc, prin preventie observam ca am putea reduce riscul de mortalitate tot cu 50%.

Citește și:

Stilul de viata sanatos ne tine departe de toate aceste complicatii de sanatate si ne da posibilitatea de a gasi acel echilibru din viata noastra care ne ofera acea stare de bine pe plan fizic, mental si social.

O componenta importanta a acestui stil de viata sanatos, echilibrat, este alimentatia sanatoasa – lucru foarte greu de realizat, dar nu imposibil.

Conceptul de alimentatie sanatoasa cuprinde urmatoarele aspecte:

-alimentele care trebuiesc consumate intr-o zi sa fie impartite pe trei mese principale, intre ele fiind inserate doua gustari (preferabil din fructe). Distanta intre cina si ora de culare trebuie sa fie de minim 3 ore pentru a se putea digera corespunzator alimentele ingerate si pentru a avea un somn odihnitor.

-masticatia alimentelor – un element foarte important deoarece ,,mancatul pe fuga” incetineste digestia si absorbtia nutrientilor si de aici nevoia de a mai ,,ciuguli” ceva, dar si disconfortul creat de balonarea rezultata in urma unei digestii incomplete stiut fiind faptul ca digestia incepe in cavitatea bucala.

Citește și:

Informatii oferite de Centrul Medical Medsana - Dr. Maria Spiridon

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.