Setari Cookie-uri

Cum sa ai un stil de viata sanatos

In viata de zi cu zi ne intrebam cum sa adoptam un stil de viata sanatos, mai ales ca mass-media promoveaza in fel si chip acest concept.

piramida alimentara - continutul meselor principale trebuie sa fie alcatuit din : cereale si derivate din cereale, legume, fructe, lactate si derivatele acestora, carne(mai putin carne rosie, dar mai multa carne alba), peste de cel putin doua ori/saptamana, 1 ou la 2-3zile, grasimi alimentare cu continut crescut in acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6 – uleiurile vegetale si semintele oleaginoase, dulciuri in cantitate foarte mica sau mai bune spus ocazional (ca si alcoolul dealtfel).

-fibrele alimentare prezente in alimentatie au un rol foarte important in reglarea tranzitului intestinal, dar si in eliminarea anumitor substante care au tendinta la acumulare in organism si de aici la preventia diverselor afectiuni gastrointestinal si mai ales a cancerelor cu localizare digestiva.

-respectarea necesarului nutritional (numarul kilocaloriilor) in functie de profilul metabolic si de gradul de efort fizic realizat zilnic.

Citește și:

-cantitatile de alimente consumate trebuiesc adaptate astfel incat sa se creeze un echilibrul intre principiile nutritive pentru a asigura o functionare optima a organismului si pentru a avea un nivel energetic constant preintampinand astfel oboseala, stresul, dar si diverse afectiuni ale sanatatii.

Glucidele sa reprezinte 50-65% din necesarul caloric, lipidele (grasimile) 30%, iar proteinele 15-20% din necesarul caloric total. Realizand aceste proportii intre principiile nutritive, vom avea si continutul aferent de micronutrienti (vitamine (A, grupul B, C, D, E, PP) si minerale (Ca, Fe, K, Na, P, Mg, Cu, Co, I, Zn, etc.).

-o alimentatie care sa ofere toate cele subliniate mai sus reduce nevoia de consum de dulciuri exagerat, reduce nevoia de cafea in cantitate crescuta, ofera o digestie corespunzatoare
Hidratarea face parte dintr-un stil de viata sanatos si vine sa completeze necesarul metabolic, deoarece in unele procese metabolice se consuma si se elibereaza alaturi de energie, CO2 si o cantitate de apa. Hidratarea inseamna consumul unei cantitati de apa nu de alte lichide – in medie cam de 2 litri/zi. In zilele cu caldura excesiva cantitatea de apa poate fi crescuta cu 500ml/zi.

Citește și:

Efortul fizic este si el o parte a stilului de viata sanatos. Mentinerea tonusului masei musculare precum si cresterea acesteia duce la un consum suplimentar de energie, dar si la imbunatatirea tonusului cardiovascular, a mineralizarii osoase, la cresterea troficitatii celulare si o metabolizare corespunzatoare a nutrientilor la nivel celular. Totodata se produce si scaderea procentului de tesut adipos care intotdeauna nu numai ca se pozitioneaza inestetic, dar mai duce si la aparitia complicatiilor sanatatii, imbatraneste functionarea tesuturilor si impiedica hidratarea corecta.

Informatii oferite de Centrul Medical Medsana - Dr. Maria Spiridon

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.