Pentru ca afectarea sistemului excretor poate sa apara la orce varsta si pentru ca nu intotdeauna simptomatologia este evidenta, aparatul urinar ar trebui investigat odata cu analizele de rutina. Nu este de mirare ca medicii de familie recomanda adesea si sumarul de urina alaturi de analizele de sange.

Ce analize medicale sa faci pentru investigarea aparatului urinar Analize medicale pentru rinichi: Sumarul de urina si urocultura

Sumarul de urina este necesar pentru ca arata functia rinichilor si eventual poate ridica suspiciuni in privinta existentei unor pietre la rinichi (litiaza sau microlitiaza renala) sau in cazul unei infectii urinare (prezenta sangelui de exemplu este semn de afectare a rinichilor sau a cailor urinare).

Cum se preleveaza urina?

Fiecare pacient poate primi de la clinica sau isi poate procura de la farmacie un recipient steril pentru sumarul de urina, recipient pe care il va deschide doar in dimineata recoltarii urinei.

Dimineata se face intai un dus inainte de a merge la toaleta, se foloseste un prosop curat, apoi la toaleta se colecteaza urina din mijlocului jetului, FARA a-l intrerupe. Este imperios necesar sa se recolteze prima urina din zi, aceasta fiind cea mai concentrata. Apoi urina ar trebui sa ajunga in cel mult doua ore la laborator, altfel isi pierde din “proprietati” si rezultatul sumarului de urina poate fi eronat. Indicat este sa recoltati urina in dimineata in care o duceti la laborator.

Urocultura este indicata acunci cand se banuieste o infectie urinara. Metoda de recoltare a urinei este aceeasi.

Foto@Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: