Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre infectiile urinare

Infectiile urinare reprezinta o serie de patologii destul de frecvent intalnite si sunt cauzate de proliferarea (dezvoltarea) anormala a agentilor patogeni (cel mai adesea bacterii) la nivelul rinichilor si/sau tractului urinar (ITU).

Cistita

Aceasta este o inflamatie a vezicii urinare, fiind cea mai frecventa forma de infectie urinara. Aceasta afectiune se manifesta aproape in totalitate la femei, datorita lungimii mici a uretrei, astfel agentii patogeni au un drum foarte scurt de la patrunderea in uretra la vezica urinara. Cel mai adesea cistita este determinata de bacterii provenite din zona anala, in special E. Coli. Cistita este in general asociata cu uretrita (infectia uretrei), dar atunci cand a fost infectata secundar unei infectii renale inalte se va asocia cu aceste infectii.

Pielonefrita

Aceasta este o infectie a bazinetului (zona de prelungire a rinichiului cu ureterele) si a rinichilor rezultata cel mai adesea in urma unor infectii bacteriene. Activitatea rinichiului este strans legata de mentinerea in parametri normali a metabolismului prin eliminarea “deseurilor” rezultate in urma activitatilor celulare si totodata rinichiul este un important organ reglator al tensiunii arteriale. Deci afectarea rinichilor nu este deloc de neglijat. Pielonefrita acuta fac adesea gravidele.

Care sunt cauzele infectiilor urinare?

Sistemul urinar are proprietati antibacteriene, inhiband proliferarea bacteriilor. Tocmai de aceea urina trebuie sa fie sterila, fara nici o “urma” de bacterii. Totusi o serie de factori cresc riscul patrunderii bacteriilor la nivelul tractului urinar si inmultirea lor la acest nivel. Totusi bacteriuria (prezenta bacteriilor in urina) nu inseamna intotdeauna o infectie. La unele persoane, in special la varstnici, bacteriile pot fi prezente in urina, in absenta semnelor si simptomelor unei infectii. Aceasta situatie, numita bacteriurie asimptomatica, nu necesita nici un tratament.

Cauzele uretritei: Bacteriile pot proveni din zona anala, vaginala sau in urma unui act sexual cand partenerul a fost infectat (BTS), ori acestea aprovin din infectii inalte ale tractului urinar. La barbati majoritatea uretritelor provin prin transmitere sexuala, cele mai implicate fiind N. gonorrheae si de chlamydia.

Cauzele cistitei: aceasta poate proveni daorita unui act sexual spre exemplu, microorganismele avand provenienta vaginala, ori la femeile inactive, bacteriile intestinale pot patrunde in uretra si de aici sa ajunga la nivelul vezicii urinare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.