Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre infectiile urinare

Infectiile urinare reprezinta o serie de patologii destul de frecvent intalnite si sunt cauzate de proliferarea (dezvoltarea) anormala a agentilor patogeni (cel mai adesea bacterii) la nivelul rinichilor si/sau tractului urinar (ITU).

Pielonefrite:
  • Varsaturi
  • Febra si frisoane
  • Dureri lombare (de spate, insuportabile si care nu trec indiferent de pozitia in care se aseaza bolnavul, insa sunt ameliorate de baile fierbinti si de punerea unor sticle cu apa calda in spate).

Cum se pot complica infectiile urinare?

Cum ati sesizat semnele si simptomele unei infectii urinare trebuie sa va prezentati de urgenta la medic. Altfel, bacteriile se vor multiplica si vor duce la infectii grave ce invadeaza rinichii, afecatandu-le functia, producand calculi renali si in mod exceptional pot produce septicemii. O infectie urinara netratata se poate croniciza, iar in timp, datorita distructiei de tesut din rinichi si inlocuirea acestuia cu tesut nefunctional se poate ajunge la insuficienta renala, afectiune grava ce are repercursiuni la nivelul intregului organism.

Cum punem diagnosticul?

Se va face analiza citobacteriologica a urinii. Pentru aceasta va trebui sa prelevati urina si din pacate putini sunt medicii care informaza total pacientii in privinta modului in care se preleveaza urina, astfel ca in aceasta se pot gasi bacterii chiar peste limita prag si se poate da un diagnostic de infectie urinara fals pozitiv.

Cum se preleveaza urina

In primul rand va trebui sa va procurati un recipient steril fie de la farmacie fie de la laboratorul de analize. Acesta va fi desfacut in momentul prelevarii urinei. Pentru ca dimineata urina are cea mai mare concentratie, prelevarea se va face in aceste momente. Imediat cum v-ati trezit mergeti la dus si faceti o igiena riguroasa a zonei pelvine, dupa care veti folosi un prosop curat, abia luat din dulap (nu cel folosit cu o zi inainte, caci acesta contine bacterii). Dupa aceea urinati si dupa cateva secunde de la emisia jetului (fara a opri urinarea) se recolteaza in recipient urina. Acesta se inchide si cat mai rapid trebuie dus la laborator (se descompun bacterii si rezultatul poate fi fals negativ) sau, daca nu puteti ajunge in scurt timp, cateva ore puteti depozita recipientul la frigider (nu congelator).

Urina va fi analizata la microscop si daca a fost gasita o concentratie a germenilor peste 100 000/ ml de urina se pune diagnostucul de infectie urinara. Mai apoi se vor face culturi din aceste bacterii peste care se vor pune discuri de antibiotice pentru a se vedea la care sunt sensibile coloniile bacteriene (antibiograma).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.