Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre infectiile urinare

Infectiile urinare reprezinta o serie de patologii destul de frecvent intalnite si sunt cauzate de proliferarea (dezvoltarea) anormala a agentilor patogeni (cel mai adesea bacterii) la nivelul rinichilor si/sau tractului urinar (ITU).


Cum tratam infectiile urinare?
  • In general in urma antibiogramei este depistat antibioticul cel mai activ pe acel germen. Cu acest antibiotic se va trata infectia. In general simptomatologia dispare dupa una-doua zile, insa este imperios necesara continuarea tratamentului, chiar daca nu mai aveti nici un simptom. Daca veti intrerupe tratamentul antibiotic, bacteriile nu vor fi total omorate (chiar daca voi nu mai prezentati simtome ele sunt inca prezente o perioada de timp) si isi vor schimba unele componente dobandind rezistenta. Mai apoi infectia inevitabil recidiveaza si nu veti putea trata cu acelasi antibiotic (care era cel mai bun, cel mai activ, rapid) ci cu unul mai putin sensibil, evident crescand in felul acesta sansa ca bacteriile sa nu fie omorate si infectia sa se poata croniciza, adica sa o aveti toata viata.

In cazul femeilor insarcinate trebuie monitorizata urina. Astfel trebuie depistata o infectie urinara joasa din timp, inainte ca aceasta sa ajunga la nivelul rinichilor, cand poate reprezenta cauza de avort.

Cum prevenim infectiile urinare?

In special prin consumul suficient de lichide (6-8 pahare pe zi) si prin efectuarea urinarilor atunci cand simtiti ca este nevoie, fara sa va abtineti.

Preventia infectiilor urinare la femei:

Citește și:
  • In primul rand toaleta zilnica, dupa fiecare act sexual (fara a intelege prin aceasta spalaturi vaginale, care nu trebuie facute decat o data pe saptamana) si la toaleta miscarile trebuie facute din fata in spate.
  • Urinarea la scurt timp dupa raportul sexual
  • Evitarea utilizarii diafragmei ca metoda contraceptiva
  • Folosirea unor produse de igiena intima recomandate de medicul ginecolog

Prevenirea infectiilor urinare la barbati:

Preventia acestor infectii la barbati se face prin consumul unor cantitati adecvate de lichide pentru a mentine jetul urinar si prin folosirea prezervativului in contactele sexuale cu o partenera noua a carui sanatate intima nu o cunoaste.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.