Ce ar trebui sa stii despre tiroida

Situata la nivelul gatului, anterior si imediat sub “marul lui Adam”, tiroida este o glanda care se palpeaza usor sub piele, de dimensiuni relativi mici, cu doi lobi uniti printr-o fasie de tesut, fiecare lob situat de-o parte si de alta a laringelui.

Tiroida este o glanda care controleaza puternic metabolismul, avand astfel influenta asupra intregului organism.

Tiroida poate modifica procesele de crestere in copilarie, dar si procesele mintale atat in copilarie, cat si la varsta adulta. Aceasta influenteaza bataile inimii, arderile organismului, vocea, memoria, rezistenta organismului la stres si asa ami departe.

Tiroida poate functiona fie in deficit, ceea ce numim hipotiroidie, fie in exces, ceea ce numim hipertiroidie.

Hormonii tiroidieni sunt in stransa legatura cu glanda mama – hipofiza, care la randul sau comunica cu hipotalamusul, deci cu sistemul nervos. Acest lant de legatura neuroendocrina prezinta bucle de feedback astfel incat intial se incearca un control al tiroidei afectate, ca mai tarziu aceste mecanisme de control sa cedeze si boala sa se instaleze.

Hipertiroidie: manifestari
    Inima bate mai repede – tahicardie; Pacientul prezinta transpiratii frecvente; Pielea este umeda, subtire, fina; Parul devine fragil, moale, se rupe usor, par ca de copil; Vocea se poate subtia; Pacientul are momente de ideatie, idei uluitoare, dar memoria este de scurta durata, uita repede; Apar tulburari de somn, dinamism exagerat alternand cu stare pronuntata de oboseala; Pacientul scade in greutate fara a modifica dieta sau stilul de viata etc.

Foto: tiroida anatomie@shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: