Setari Cookie-uri

Un Craciun... Dietetic

Traditia Craciunului reuneste familia in jurul mesei, cu vorba si veselie multa si bucate care mai de care mai gustoase, asezate meticulors in farfurii ticsite. Stim cu totii, mai ales cei care tin la silueta, ca de Sarbatori riscul de a lua in greutate si de a ne toxifica organismul este foarte, foarte mare.

Nu-i de mirare ca multora le este rau si fac cu aceasta ocazie si o vizita la spital, nedorita, evident. De aceea va propunem o masa festiva bogata, dar cu alimente cat mai dieteteice.

Pentru ca in ziua de Craciun mai toti asteapta pranzul sa se infrupte din bunatati, noi va recomandam sa nu ratati micul dejun, caci este posibil sa mergeti in vizita, iar acest fapt implica sa nu va selectati voi meniul. Apoi pana la masa festiva se recomanda sa mai rontaiti cateva fructe si/sau poate chiar o salata (de ridichi negre de exemplu), astfel incat sa nu va duceti infometati la masa plina cu bunatati.

Un obicei nu tocmai sanatos dar pe care il urmeaza marea majoritate a oamenilor este acela de a consuma bauturi dulci, carbogazoase sau alcool in timpul mesei. Acestea ingreuneaza si mai mult digestia, baloneaza, suprasolicita ficatul, bila si pancreasul, irita mucoasele gastrice si aduc un aport important de calorii. Este recomandat sa beti tarie inainte de masa (un pahar de vin, o tuica etc.), iar restul baiturilor sa le consumati dupa masa. Pe cat posibil, evitati sucurile, se recomanda ceaiuri de fructe, limonadele, laptele cald, apa plata.

Aperitivele – preparatele grase se recomanda sa fie feliate fin si combinate cu alte alimente, spre exemplu faceti frigrui cu carnati, in rest doar legume (ciuperci, ceapa, etc). Combinati-le cu branzeturi, legume, icre, muraturi, astfel incat raportul de vegetale-carne sa fie de 2:1.

Din fericire ciorba, borsul sau supele sunt preparate sanatoase, asadar puteti alege ce doriti. Felul doi insa trebuie sa evite prajelile. Puteti opta pentru fripturi sau peste la gratar, ori preparate din carne la cuptor cu legume, pui pe sticla, sarmale de pui cu orez, mamaliguta cu ou, branza si smantana, plachii de peste, preparate la cuptor din carne cu sos de vin etc.

Desertul nu se recomanda imediat dupa masa. Sunt multe de vorbit, asadar este timp destul. Este bine sa vina la cel putin jumatate de ora, dar cel mai bine la o ora si sa nu fie reprezentat de prajituri. O felie de cozonac si o cupa de fructe de padure cu ciocolata de casa spre exemplu poate reprezenta un desert delicios, ori o salata de fructe cu putin coniac. Evitati prajiturile cu frisca, creme, torturi etc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Decembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.