Zilele pana la Sarbatorile de iarna sunt deja numarate si cu siguranta ne dorim sanatate si o silueta de invidiat pentru momentele pe care le vom petrece alaturi de cei dragi.
O portie consta in: 100 g peste gatit sau carne gatita, insa nu prajeli (se recomanda fiarta, la cuptor, la gratar). Sunt permise maxim doua portii pe zi.
Fructe oleaginoase: Nuci, alune, seminte
Fructe oleaginoase reprezinta o bogata sursa de energie, magneziu, potasiu, proteine si grasimi de buna calitate.
Fructe oleaginoase permise: alune, nuci, arahide, migdale, seminte de floarea-soarelui.
O portie consta in: 20 g seminte, 50 g alune. Sunt permise 4-5 portii pe saptamana.
Grasimi
Grasimi permise: ulei vegetal (floarea-soarelui, porumb, masline), sosuri pentru salate cu cat mai putina grasime, grasimile din carne, in special cea de peste. Grasimile joaca un rol important in mentinerea siluetei chiar, atunci cand sunt de buna calitate pentru ca mobilizeaza grasimile depozitate, pe principiul „cui pe cui se scoate”.
De aceea este foarte important sa consumam peste care prezinta un continut bogat in acizi grasi omega 3 si omega 6. De asemenea grasimile intervin in sanatatea sistemului nervos, in productia unor elemente ale organismului, pot reprezenta sursa de energie etc.
O portie consta in: o lingurita ulei vegetal, doua linguri cu sos pentru salate. Sunt permise doua portii pe zi.
Dulciuri
Acestea nu trebuie sa fie combinate cu grasimi, cum sunt prajiturile, ciocolata, torturile, inghetata etc. De asemenea este recomandat pe cat posibil sa nu combinati dulciurile cu proteine animale, de exemplu cu carne sau oua. Puteti folosi zahar, dulceata, gem, serbet, sucuri racoritoare.
O portie consta in : o lingura cu zahar, o lingura cu dulceata, 250 ml suc. Sunt permise maxim cinci portii pe saptamana, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa mancati zilnic dulciuri.