Grasimile au fost incriminate multa vreme pentru efectele lor nocive asupra organismului, insa totodata fara grasimi nu a putea supravietui.
Cu siguranta ati intalnit deseori termenul de “grasimi bune” si “grasimi rele”, insa stiti ce inseamna mai exact acesti termeni?
Sursa foto: sxc.hu
Grasimile rele
Grasimile rele sunt cele saturate sau hidrogenate, grasimi cu reale riscuri asupra sanatatii noastre:
- favorizeaza ateroscleroza, boala ce consta in patrunderea grasimilor in peretele arterelor, acestea devenind rigide. Va sugeram sa cititi articolul Tot ce trebuie sa stii despre colesterol, grasimi rele si ateroscleroza
- cresc riscul de boli cardiovasculare si a infarctului miocardic;
- cresc riscul accidentelor vasculare cerebrale;
- cresc greutatea corporala;
- cresc riscul de diabet zaharat de tip II etc.
Grasimile rele se intalnesc in foarte multe alimente:
Sursa Foto @ dreamstime_2293888
- Preparatele prajite
- Cremele de orice fel inclusiv cele prafuri sau cremele din prajituri – cititi de exemplu eticheta cremelor praf
- Produsele de patiserie
- Unt si margarinele cu grasimi hidrogenate, ciar daca sunt de origine vegetala
- Unele conserve de carne sau chiar de peste
- Preparatele fast-food etc