5 Alimente cu risc crescut de cancer

5 Alimente cu risc crescut de cancer
Kudika
20 Iulie 2012

Cancerul este considerat ca fiind maladia secolului, avand la baza mai multi factori ca fumatul, alimentatia inadecvata, sedentarismul poluarea, expunerea la iradiatii, stresul, factori genetici etc.

Fructele oleaginoase rancezite – alfatoxina

Alfatoxina este, asa cum ii spune si numele, o toxina produsa de mucegaiuri in general. Foarte putine mucegaiuri nu produc aceasta toxina – sunt mucegaiurile de branza care sunt special selectate si crescute.

Fructele oleaginoase, cum sunt arahidele, nucile, alunele, unii mieji – pot rancezi, pot mucegai. Acest mucegai este deosebit de toxic si reprezinta un risc major pentru cancer.

unt de arahide - alimente cancerigene

Nu consumati alimente mucegaite sau cu miros de “vechi” sau rancezite. Din pacate aceasta alfatoxina nu schimba culoarea alimentelor, nu are un gust specific si nici nu este vizibila, insa simpla invechire a alimentelor trebuie sa va determine sa va ganditi bine daca le mai consumati sau nu.

Tot alimentele mucegaite, rancezite sau invechite pot contine si alte bacterii care pot juca rol nociv – contaminarea gastrica este cunoscuta ca factor de risc pentru cancerele gastrice si intestinale (cancer de colon). Atentie la preparatele din alune, arahide, de exemplu untul de arahide contine alfatoxina.

mezeluri - alimente cancerigene

Mezelurile

Mezelurile contin nitrati, dar si carnea de porc contine. Prepararea termica a acestira transforma nitratii in nitrozamine cancerigene. Asadar nu puneti pe gratar carnatii, mezelurile, nu le prajiti.

Uneori acesti nitrati se pot transforma in nitrozamine cancerigene chiar si in stomac. De aceea se recomanda sa consumati rar carne de porc sau vita.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri