Probabil ca v-ati intrebat deja, inca de cand ati citit titlul, care este diferenta intre strugurii negri si cei albi. Ei bine, desi in privinta continutului de apa, enzime, substante active si vitamine nu exista diferente foarte mari, totusi in privinta continutului de antioxidanti putem afirma ca exista o diferenta majora intre strugurii albi si cei negri.
Resveratrolul – considerat cel mai puternic antioxidant din natura, avand efecte de 50 de ori mai intense decat ale vitamine C, este cel care confera fructelor sau legumelor culoarea mov spre negru. De obicei, dupa consumul vegetalelor bogate in acest antioxidant si pigment totodata, pielea, buzele, limba si chiar dintii se “pateaza” in culoarea albastru inchis. De aici si necesitatea de a va curata dintii dupa fiecare masa, astfel incat sa le mentineti albul natural.
Strugurii negri sunt bogati in: - antioxidanti – cunoscuti pentru efectele anticancerigene si protectoare asupra sistemului cardiovascular. De asemenea antioxidantii sunt utilizati in cosmetica pentru efectele detoxifiante asupra pielii. Eliminand stresul oxidativ, antioxidantii ajuta in protejarea ADN-ului si sunt considerati substante care prelungesc viata.
Photo 1:assortment of ripe sweet grapes in basket@Shuuterstock.com
Photo 2: Grapes@Shutterstock.com
Spune-ti parerea!