Setari Cookie-uri

Dieta mediteraneana

Reprezinta regimul alimentar specific populatiilor din regiunea mediteraneana. Si-a castigat reputatia unei diete sanatoase prin prisma efectelor benefice asupra organismului, traduse prin preventia sau ameliorarea unei palete foarte largi de afectiuni. Intre acestea, bolile cardivasculare sunt beneficiarii de pe primul loc ai regimului alimentar mediteranean, dar si afectiuni precum obezitatea, osteoporoza, dislipidemiile si multe altele si-au gasit un remediu curativ sau paleativ in aceasta dieta.

Dieta mediteraneana este similara unui regim alimentar propus de Asociatia Americana a Cardiologilor, dar spre deosebire de aceasta, contine mai putin colesterol si mai multe grasimi bogate in acid linoleic, un tip al celebrei serii de acizi grasi omega-3, foarte utili organismului. Surse pentru acest acid gras sunt uleiul de masline, uleiul canola (de rapita) si nucile. Pestele, o alta sursa de acizi omega-3, este consumat in mod regulat de catre locuitorii zonei mediteraneene. S-a demonstrat ca acizii grasi omega 3 scad cantitatea de trigliceride si au efect antiinflamator, mentinand integritatea si sanatatea vaselor de sange. Aceasta dieta aduce cantitati minime de grasimi saturate sau uleiuri hidrogenate, ambele cu efecte nefaste asupra aparatului cardiovascular.

Uleiul de masline. Toate sortimentele de ulei de masline aduc acizi grasi mononesaturati, dar uleiul de masline extravirgin sau virgin sunt formele cele mai putin procesate si contin cele mai mari cantitati de componenete protectoare cu afect antioxidant.

Uleiul de rapita. Uleiul de rapita este uleiul alimentar al carui profil in acizi grasi este ideal in raport cu necesarul nostru zilnic. Este extrem de interesant mai ales prin cantitatea de acid alfa-linolenic, numit si acid gras esential, deoarece este indispensabil sanatatii, in conditiile in care organismul nostru nu il poate sintetiza singur. Acesta este un precursor al acizilor omega-3, extrem de importanti pentru circulatie si vasele sanguine. Acestia combat formarea de cheaguri in artere, reduc hipertensiunea, anihileaza trigliceridele in exces, moderand inflamatiile. Contribuie de asemenea la diminuarea riscurilor cardio-vasculare prin scaderea nivelului de colesterol.

Nu trebuie uitat rolul lor in buna functionare a creierului. De altfel creierul este organul cel mai bogat in grasimi, in special in omega-3, care intervin in prevenirea depresiilor, a anumitor demente, in special a maladiei Alzheimer. In plus, uleiul de rapita este sursa de vitamina E, care ii confera calitati antioxidante si regenerante, deoarece lupta impotriva radicalilor liberi, neutralizandu-i. De asemenea, are drept functie importanta stabilizarea membranelor celulare.

Nucile, migdalele si alunele de padure sunt bogate in grasimi, reprezentand pana la 80% din caloriile lor, insa au cantitati mici de acizi saturati. Nucile contin de asemenea acizi grasi omega-3. Pentru ca sunt bogate in calorii, nucile nu trebuie consumate in cantitari mari.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.