Setari Cookie-uri

Dieta mediteraneana

Reprezinta regimul alimentar specific populatiilor din regiunea mediteraneana. Si-a castigat reputatia unei diete sanatoase prin prisma efectelor benefice asupra organismului, traduse prin preventia sau ameliorarea unei palete foarte largi de afectiuni. Intre acestea, bolile cardivasculare sunt beneficiarii de pe primul loc ai regimului alimentar mediteranean, dar si afectiuni precum obezitatea, osteoporoza, dislipidemiile si multe altele si-au gasit un remediu curativ sau paleativ in aceasta dieta.

Vinul

Efectul alcoolului asupra sanatatii este dezbatut de multi ani, iar majoritatea medicilor refuza sa incurajeze consumul de alcool datorita consecintelor nefaste ale unui consum exagerat. Cu toate aceastea mai multe studii ale oamenilor de stiinta au aratat ca un consum scazut de alcool este asociat cu scadearea riscului de boli de inima.

Vinul rosu are un efect asemanator aspirinei: mentine fluiditatea sangelui, scade riscul formarii de trombi si are efect antioxidant. Dieta mediteraneana recomanda consumul vinului rosu, dar numai in cantitati moderate. Asta inseamna nu mai mult de un pahar pe zi pentru femei si barbati peste 65 de ani si maxim doua pahare pe zi pentru barbati sub 65 ani. Peste aceste cantitati creste riscul de boli cardiovasculare.

Daca exista contraindicatii certe ale consumului de alcool precum boli ale ficatului sau pancreasului este bine sa se evite consumul de vin rosu. Trebuie avut in vedere si faptul ca vinul rosu poate fi un factor declansator al crizelor migrenoase pentru unele persoane.

Iata cum poti transforma regimul alimentar actual intr-o dieta cel putin apropiata de cea mediteraneana:
- consuma o mare varietate de fructe si legume zilnic. Nutritionistii recomanda pana la sapte portii pe zii. Salatele de fructe reprezinta un mod simplu de a consuma o varietate de fructe sanatoase si delicioase.

- pentru gatit foloseste uleiul de masline sau de rapita. Uleiul de masline poate fi utilizat atat pentru salate dar si ca un inlocuitor de succes al untului si margarinei in diferite retete.

- inlocuieste carnea de porc si vita cu peste si carne de pasare. Evita sosurile, sunca si alte produse de origine animala foarte grase;

- evita produsele lactate foarte grase, precum laptele integral, branza, chiar si inghetata. Alternativ poti folosi laptele degresat, branza dietetica sau iaurtul dietetic sau produse lactate fermentate.

- manaca peste macar odata pe saptamana, preparat la gratar sau prajit intr-unul din uleiurile mentionate mai sus. Conservele de hering, ton, somon sunt recomandate atat timp cat pestele este conservat in apa si nu in diferite sosuri;

- tine in apropiere nuci, alune sau migdale pentru a le consuma atunci cand ai pofta;
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.