Setari Cookie-uri

Dieta mediteraneana

Reprezinta regimul alimentar specific populatiilor din regiunea mediteraneana. Si-a castigat reputatia unei diete sanatoase prin prisma efectelor benefice asupra organismului, traduse prin preventia sau ameliorarea unei palete foarte largi de afectiuni. Intre acestea, bolile cardivasculare sunt beneficiarii de pe primul loc ai regimului alimentar mediteranean, dar si afectiuni precum obezitatea, osteoporoza, dislipidemiile si multe altele si-au gasit un remediu curativ sau paleativ in aceasta dieta.

- daca nu ti s-a interzis consumul de alcool din cauza unei afectiuni si daca obisnuiesti sa consumi bauturi alcoolice, poti avea la cina un pahar de vin. Daca nu esti obisnuita cu consumul de alcool nu este neaparat necesar sa incepi acum.

Beneficiile dietei mediteraneene:

Dieta mediteraneana a starnit interesul multor cercetatori. Acestia au incercat sa descopere ce afectiuni pot beneficia de pe urma acestei diete si au intreprins numeroase studii care au evidentiat efectele curante si profilactice ale acestui plan alimentar.

- Dieta mediteraneana are un puternic efect antioxidant prin care impiedica oxidarea colesterolului si formarea placilor de aterom, fapt ce reduce riscul unor boli cardiovasculare precum infarctul miocardic, angina pectorala, hipertensiunea, trombozele;

- Reduce semnificativ aparitia sindromului metabolic. Acesta mai este cunoscut sub denumirea de sindrom X sau sindromul rezistentei la insulina si combina hipertensiune, obezitate, rezistenta la insulina, intoleranta la glucoza si anomalii ale lipidelor sangvine. Dieta mediteraneana reduce semnificativ riscul de instalare al acestui sindrom si amelioreaza starea persoanelor care au aceste simptome.

- Obezitatea. La obezi si supraponderali scade colesterolul total, tensiunea arteriala si creste sensibilitatea la insulina.

- Protejeaza de osteoporoza si reduce semnifiativ riscul de fracturi osoase. De aceea persoanele predispuse sa faca osteoporoza (femei la menopauza, varstnici, persoane care nu consuma carne si lapte) pot preveni boala adoptand acest plan alimentar.

- Protejeaza aparatul cardiovascular prin efectele benefice asupra metabolismului grasimilor. Reduce colesterolul “rau” si creste nivelele de colesterol “bun”, aliatul inimii si vaselor de sange. Nu este de mirare ca populatia mediteraneana are cele mai mici incidente ale bolilor de inima si vasculare.

- Scade riscul de aparitie al bolii Alzheimer si prelungeste supravietuirea bolnavilor suferinzi de aceasta afectiune.

Evident, nu este tocmai simplu sa adoptati un astfel de regim alimentar. Urmarea unor retete care sa respecte principiile acestei diete se poate dovedi dificila atat din punct de vedere financiar cat si al timpului dedicat, insa cu putin efort veti obtine niste beneficii deosebite pentru sanatatea ta si a familiei.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.