Setari Cookie-uri

Necesitatile alimentare specifice femeilor

In viata unei femei exista mai multe perioade in care se produc schimbari profunde in functionarea organismului. Aceste schimbari au loc ca urmare a procesului de adaptare a organismului la diferite stari fiziologice prin care trece o femeie, precum nasterea, alaptatul, ciclul menstrual sau menopauza. In aceste conditii, cerintele nutritionale ale organismului se schimba si ele si trebuie tinut cont de aceste necesitati pentru a mentine corpul intr-o buna stare de sanatate si functionare. Specialistii australieni, in urma unui amplu studiu, au stabilit ca exista numeroase legaturi intre modul de hranire si aceste stari caracteristice femeilor.

Alaptarea si particularitatile dietei

Necesarul de energie creste foarte mult in timpul alaptarii, ajungand pana la 500-800 kcal. De aceea este important ca dieta din aceasta perioada sa aduca substantele nutritive de care ai nevoie, precum proteine, vitamine si minerale. Cele mai importante elemente minerale din hrana din aceasta perioada sunt calciul, zincul, magneziul, iar dintre vitamine importante sunt vitamina C, vitamina A, acidul folic si vitamina B6. Femeile care alapteaza pot suferi de carente de calciu si fier, ceea ce poate fi contracarat prin marirea cantitatii de calciu si fier asimilata prin hrana, dar si prin suplimente. Incearca sa mananci regulat in aceasta perioada si sa iti diversifici cat mai mult dieta. Este de asemenea importata hidratarea corecta in timpul alaptarii.

Este recomandat sa se evite produse care contin cafeina, precum cafeaua, cola, cantitati mari de ceai, pentru ca aceasta poate trece in laptele matern si astfel ajunge in organismul noului-nascut.
Mamele vegetariene pot intruni cerintele nutritionale pentru alaptatul la san atat timp cat au o dieta variata, in care sa includa, alaturi de fructe si legume, oua, lapte, branzeturi, iaurt, paine integrala si cereale.

Hrana si sindromul premenstrual

Menstruatia este un moment important pentru purificarea si regenerarea tesuturilor intregului corp, deoarece impreuna cu sangele se elimina multe substante toxice produse de organism in timpul activitatilor sale biologice normale. Este bine sa se evite ca dupa aceasta proces de eliminare a deseurilor metabolice sa se supraincarce corpul cu alimente care se digera sau se asimileaza cu dificultate.

Este indicat sa se reduca alimentele cu mare continut proteic (oua, branzeturi, carne, peste), cele bogate in grasimi animale (unt, smantana, salamuri) si alimentele conservate, cafeaua, ceaiul si zaharul alb. Inainte de menstruatie, se limiteaza pe cat posibil consumul alimentelor de mai sus, iar pentru masa de seara se recomanda o salata de fructe sau o salata proaspata de verdeturi crude.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.