In viata unei femei exista mai multe perioade in care se produc schimbari profunde in functionarea organismului. Aceste schimbari au loc ca urmare a procesului de adaptare a organismului la diferite stari fiziologice prin care trece o femeie, precum nasterea, alaptatul, ciclul menstrual sau menopauza. In aceste conditii, cerintele nutritionale ale organismului se schimba si ele si trebuie tinut cont de aceste necesitati pentru a mentine corpul intr-o buna stare de sanatate si functionare. Specialistii australieni, in urma unui amplu studiu, au stabilit ca exista numeroase legaturi intre modul de hranire si aceste stari caracteristice femeilor.
Un element al carui nivel fluctueaza foarte mult in timpul menstruatiei este fierul, mineralul care, impreuna cu alte substante, formeaza hemoglobina, responsabila de transportul oxigenului spre celule si a dioxidului de carbon spre plamani. Femeile au o nevoie mai mare de fier decit barbatii, de circa 16 mg/zi pentru a compensa pierderea din timpul menstruatiei, cam 1 mg/ zi de singerare.
Carenta de fier cauzeaza anemia, aceasta afectind in special femeile. Simptomele anemiei sint oboseala si lipsa de aer. Surse de fier sunt ficatul, carnea, galbenusuri de ou, legume, nuci si plante verzi. Asimilarea fierului e diminuata de produse ca fibre, alcool si acidul tanic din ceai.
Menopauza si dieta
Instalarea menopauzei atrage dupa sine un cortegiu de modificari fizice si psihice, drept consecinte ale modificarii profilului hormonal. Problemele de sanatate merg de la afectiuni de ordin psihologic, la probleme metabolice, osoase, dermatologice.