Setari Cookie-uri

Necesitatile alimentare specifice femeilor

In viata unei femei exista mai multe perioade in care se produc schimbari profunde in functionarea organismului. Aceste schimbari au loc ca urmare a procesului de adaptare a organismului la diferite stari fiziologice prin care trece o femeie, precum nasterea, alaptatul, ciclul menstrual sau menopauza. In aceste conditii, cerintele nutritionale ale organismului se schimba si ele si trebuie tinut cont de aceste necesitati pentru a mentine corpul intr-o buna stare de sanatate si functionare. Specialistii australieni, in urma unui amplu studiu, au stabilit ca exista numeroase legaturi intre modul de hranire si aceste stari caracteristice femeilor.

In timpul ciclului este util sa se creasca ingestia de lichide, mai ales apa minerala, la distanta de mese, pentru a asigura fluiditatea sangelui.

Specifica pentru aceasta perioada din ciclu este si retentia de lichide deoarece unii hormoni pot induce retinerea de saruri in organism. Cu cit se retine mai mult sodiu, cu atit exista mai multe lichide in tesuturi. Pentru a nu se intampla acest lucru trebuie sa se consume mai multe produse bogate in calciu si plante verzi. Printre simptomele sindromului premenstrual se numara oboseala, constipatia, dispozitie schimbatoare. Pentru a usura aceste afectiuni trebuie sa se consume multe fructe si legume, cereale integrale, peste si trebuie redus consumul de zahar, sare, carne, grasimi animale, alcool, cafea si tutun. S-a demonstrat de asemenea ca vitaminele din grupul B, in special vitamina B6, ca si exercitiile fizice usoare, ca mersul pe jos in fiecare zi, reduc mult aceste simptome.

Un element al carui nivel fluctueaza foarte mult in timpul menstruatiei este fierul, mineralul care, impreuna cu alte substante, formeaza hemoglobina, responsabila de transportul oxigenului spre celule si a dioxidului de carbon spre plamani. Femeile au o nevoie mai mare de fier decit barbatii, de circa 16 mg/zi pentru a compensa pierderea din timpul menstruatiei, cam 1 mg/ zi de singerare.

Carenta de fier cauzeaza anemia, aceasta afectind in special femeile. Simptomele anemiei sint oboseala si lipsa de aer. Surse de fier sunt ficatul, carnea, galbenusuri de ou, legume, nuci si plante verzi. Asimilarea fierului e diminuata de produse ca fibre, alcool si acidul tanic din ceai.

Menopauza si dieta

Instalarea menopauzei atrage dupa sine un cortegiu de modificari fizice si psihice, drept consecinte ale modificarii profilului hormonal. Problemele de sanatate merg de la afectiuni de ordin psihologic, la probleme metabolice, osoase, dermatologice.

Unele dintre aceste modificari pot fi ameliorate prin adoptarea unei diete specifice pentru aceasta situatie. De aceea este esential ca dieta femeilor la menopauza sa contina o gama cat mai variata de nutrienti, in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier, dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.