Setari Cookie-uri

Cum alegi metoda contraceptiva potrivita

Alegerea metodei contraceptive este deosebit de importanta pentru o femeie, aceasta protejand-o atat impotriva unei sarcini nedorite cat si impotriva unor boli cu transmitere sexuala, in functie de tipul metodei alese. Insa metodele contraceptive nu sunt “perfecte”, astfel ca fiecare din ele prezinta riscuri mai mari sau mai mici pentru sanatate si aceste riscuri pot deveni maximale daca metoda nu este potrivita respectivei femei.

Care sunt metodele contraceptive din care poti alege?

La momentul actual stiinta a avansat suficient incat sa puna la dispozitie o gama larga de metode contraceptive, care mai de care mai adecvate tipurilor de viata sexuala si varstelor. Tin sa precizez inca de la inceput ca exista metode contraceptive si pentru barbati. Pentru mai multe informatii in acest sens cititi articolul “Contraceptia la barbati”.

Metodele contraceptive sunt hormonale, de bariera, naturale sau chirurgicale.

Metodele naturale: acestea sunt foarte des utilizate mai ales in mediile rurare si la cuplurile tinere insa cu mari riscuri pentru aparitia unor sarcini nedorite. Cea mai utilizata este metoda coitusului interruptus, aceea in care barbatul nu ejaculeaza intravaginal. Din mojloacele naturale de contraceptie mai fac parte metoda calendarului, metoda masurarii temperaturii bazale si metoda glerei cervicale. Puteti citi toate amanuntele despre fiecare dintre aceste metode dand click pe articolul: “Contraceptia prin metode naturale”.

Citește și:

Metodele de bariera, asa cum le sugereaza si numele, reprezinta toate acele materiale care se interpun ca un zid intre spermatozoizi si caile genitale feminine unde s-ar putea afla ovulul, impiedicand spermatozoizii sa ajunga la ovul: diafragma, prezervativul, steriletul, prezervativul feminin etc.

Metodele chirurgicale sunt adesea definitive, insa exista si unele interventii reversibile. In general acestea constau in ligatura trompelor uterine la femei sau a canalelor de circuit spermatic la barbati. Astfel, in cazul femeilor, ovulul nu se mai poate elibera. Iar in cazul barbatilor lichidul spermatic este impiedicat sa fie eliberat. Unele din aceste metode sunt reversibile, altele ireversibile. Spre exemplu pentru o femeie care are deja copii si este convinsa ca nu mai doreste altii poate face aceste interventii chirurgicale chiar definitive, insa pentru o femeie mai tanara care nu a avut niciun copil sau are doar unul insa nu poate spune cu certitudine daca mai doreste un altul se poate face, daca alte metode contraceptive nu suporta, ligatura reversibila a trompelor. In cazul femeilor care au suferit unele patologii in sfera genitale se poate impune ca unic tratament histerosalpingectomia, o operatie ce constra in scoaterea organelor reproductive ale femeii, insa aceasta operatie se face doar in scop curativ, ci nu la alegerea pacientei.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.