Setari Cookie-uri

Cum alegi metoda contraceptiva potrivita

Alegerea metodei contraceptive este deosebit de importanta pentru o femeie, aceasta protejand-o atat impotriva unei sarcini nedorite cat si impotriva unor boli cu transmitere sexuala, in functie de tipul metodei alese. Insa metodele contraceptive nu sunt “perfecte”, astfel ca fiecare din ele prezinta riscuri mai mari sau mai mici pentru sanatate si aceste riscuri pot deveni maximale daca metoda nu este potrivita respectivei femei.

In final insa, pentru a va asigura ca metoda contraceptiva aleasa este cea buna pentru voi, nu ezitati sa intrebati medicul despre efectele adverse asupra sanatatii pe care metoda aleasa le prezinta. Este important sa fii constienta si sa alegi daca vrei sa te expui unor riscuri de sanatate sau nu (pilulele contraceptive au destule astfel de contraindicatii, la fel si steriletul de exemplu, nicio metoda nu este perfecta, fiecare are dezavantajele ei).

Asigura-te ca metoda contraceptiva aleasa este cea potrivita

Nu alege singura metoda contraceptiva, ci mergi la medicul ginecolog cu care sa discuti toate detaliile vietii tale sexuale si de cuplu sau chiar familiale daca este cazul. Poti lua si partenerul alaturi de tine. Urmeaza testele necesare care investigheaza sanatatea organelor genitale si evalueaza functia hormonala. Dupa alegerea metodei contraceptive impreuna cu ginecologul si eventual partenerul, adreseaza medicului cele mai importante intrebari legate de metoda aleasa:
- Care sunt efectele asupra sanatatii, mai ales pe termen lung (spre exemplu in cazul pilulelor anticonceptionale se recomanda o data pe an o cura cu tonice hepatice pentru ca ficatul a metabolizat zi de zi dozele hormonale si celelalte substante din pilule) ?
- Cat timp pot utiliza metoda fara sa o intrerup? Este nevoie de o pauza? Imi afecteaza viata sexuala, libidoul?
- Afecteaza fertilitatea? Ce riscuri sunt in acest sens?
- Cum influenteaza ciclul menstrual?

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
22 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.