Setari Cookie-uri

Cum alegi metoda contraceptiva potrivita

Alegerea metodei contraceptive este deosebit de importanta pentru o femeie, aceasta protejand-o atat impotriva unei sarcini nedorite cat si impotriva unor boli cu transmitere sexuala, in functie de tipul metodei alese. Insa metodele contraceptive nu sunt “perfecte”, astfel ca fiecare din ele prezinta riscuri mai mari sau mai mici pentru sanatate si aceste riscuri pot deveni maximale daca metoda nu este potrivita respectivei femei.

Metodele hormonale, in special pilulele contraceptive, reprezinta cele mai des utilizate metode contraceptive. Metodele hormonale actioneaza prin administrarea din exerior a unor doze de hormoni sexuali ce influenteaza unele functii de reproducere ale femeii. Metodele hormonale sunt printre cele mai sigure privind protectia impotriva unei sarcini nedorite, insa ele nu protejeaza si fata de BTS. Contraceptivele hormonale pot fi reprezentate de: plasturii contraceptivi (contin hormoni pe care ii elibereaza continuu in corpul femeii sub o doza bine stabilita), implanturile contraceptive (actiune similara plasturilor, insa de durata mult mai lunga), injectiile contraceptive, inelul contraceptiv, pilulele contraceptive.

Sa ne orpim putin asupra celor din urma: pilulele contraceptive. Multe femei intra pe Forum-uri, intreaba prietenele sau chiar mai trist, se duc la medici ginecologi care le presriu repede o reteta cu un contraceptiv si gata, lucrurile par rezolvate. Dar de unde stiti ca acele pilule contraceptive sunt potrivite pentru corpul vostru? Stiti ca exista mai multe tipuri de pilule contraceptive in functie de continutul lor hormonal? De unde stiti care este cantitatea de hormoni care voua va este utila in contraceptie? De unde stiti ca nu aveti nicio afectiune hormonala astfel incat sa nu aveti contraindicatie la anticonceptionale? Stiti ca patologii ovariene, uterine sau mamare, chisturi, endometrioza, mastoza fibrochistica si altele sunt influentate in sens negativ de pilulele contraceptive? Ati aflat in ce masura va afecteaza ciclul menstrual sau fertilitatea? Pentru a afla raspunsul la toate acestea aveti nevoie de un set de analize. Nu va lasati influentate de prietene sau de vorba dulce a farmacistei ori chiar a medicului care va prescrie anticonceptionale fara a va face cateva teste inainte. Principalele teste sunt cele hormonale si cele care investigheaza sanatatea organelor genitale: analize de sange, de secretii, ecografie pelvina, testul Papanicolau, controlul sanilor etc. Deasemenea medicul trebuie sa stie daca aveti vreo afectiune hepatica, renala, vasculara, daca fumati sau suferiti de o boala cronica, toate aceste afectiuni putand duce la urmari deosebit de grave daca sunt asociate cu anticonceptionalele.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.