Setari Cookie-uri

Cum alegi metoda contraceptiva potrivita

Alegerea metodei contraceptive este deosebit de importanta pentru o femeie, aceasta protejand-o atat impotriva unei sarcini nedorite cat si impotriva unor boli cu transmitere sexuala, in functie de tipul metodei alese. Insa metodele contraceptive nu sunt “perfecte”, astfel ca fiecare din ele prezinta riscuri mai mari sau mai mici pentru sanatate si aceste riscuri pot deveni maximale daca metoda nu este potrivita respectivei femei.

Care sunt cei mai importanti factori in alegerea metodei contraceptive potrivite?

In alegerea contraceptivului trebuie sa tineti cont de varsta, de starea de sanatate, de profilul vietii sexuale actuale, tipul relatiilor intime, stilul de viata si istoricul medical. Astfel, in cazul unei relatii stabile chimia dintre cei doi parteneri este foarte importanta si aveti nevoie de confortul psihic si personal al vietii sexuale, precum si de siguranta. In aceste situatii nu se recomanda neaparat un contraceptiv de bariera decat daca femeia are deja macar o nastere (pentru sterilet, prezervativul spre exemplu prea rar este acceptat intr-o viata de cuplu stabila, la fel diafragma). In cazul relatiilor stabile cel mai des folosite sunt metodele contraceptive hormonale. Pentru o femeie care inca nu si-a gasit un partener stabil iar viata sa sexuala se afla intr-un mic haos temporar este indicat sa foloseasca metodele contraceptive care o protejeaza si impotriva BTS, cum este prezervativul. Pentru femeile cu viata sexuala slaba, cu contacte rare, nu se va recomanda pilula zilnica, ci mai degraba diafragma, prezervativul, acele metode ocazionale de contraceptie. Femeile mai in varsta care au deja copiii doriti pot adopta ca mijloac de contraceptie atat pe cele hormonale, cat si pe cele chirurgicale reversibile sau nu.

Citește și:

In ceea ce priveste contraceptivele hormonale acestea se aleg atat in functie de secretia hormonala bazala a femeii (determinata prin teste pentru a stabili ulterior tipurile de hormoni ce urmeaza a fi administrati) cat si de stilul de viata a acesteia. Spre exemplu pentru unele femei este aproape imposibil sa ia la aceeasi ora in fiecare zi contraceptivul, de aceea ele prefera implanturile contraceptive sau inelul contraceptiv.

Vizionare placuta


Kudika
22 Septembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.