Setari Cookie-uri

Durerea de san, un motiv de ingrijorare?

Durerea de san sau mastalgia este un simptom frecvent in randul femeilor tinere, estimandu-se ca pana la 70% dintre persoanele de sex feminin s-au intalnit la un moment dat cu aceasta problema.

Durerea de san sau mastalgia este un simptom frecvent in randul femeilor tinere, estimandu-se ca pana la 70% dintre persoanele de sex feminin s-au intalnit la un moment dat cu aceasta problema.

Apare mai des la persoanele tinere dar si femeile aflate la menopauza pot acuza dureri de san.

Aproximativ una din zece femei afirma dureri moderate sau severe cel putin cinci zile pe luna. In unele cazuri, durerile de san pot persista pe intreaga durata a ciclului menstrual.

In afara faptului ca produce discomfort fizic, durerea de san este un motiv de ingrijorare pentru orice femeie, adesea insotindu-se de anxietate, tulburari afective si alte modificari emotionale si comportamentale. In plus, aceata situatie poate avea un impact major asupra calitatii vietii si activitatilor zilnice, precum munca, relatiile de familie sau viata sexuala.

Ce cauzeaza sanii durerosi?

Durerea de san care apare periodic, ciclic, are de cele mai multe ori cauze hormonale. Se intalneste frecvent ca manifestare in cadrul sindromului premenstrual si are drept mecanism de producere modificarea balantei dintre estrogeni si progesteron. Acesti hormoni, in afara faptului ca au un rol major in coordonarea ciclului menstrual (ovulatie, debutul menstruatiei) produc si o multitudine de efecte asupra intregului organism. Unul dintre acestea este retentia de apa in corp care va produce o stare de tensiune in sani, acestia devenind mai tari si durerosi. In acest caz durerea este bilaterala, rareori afectand doar un san.

Durerea de san care nu apare ciclic are mai degraba cauze anatomice, organice (tin de glanda mamara insasi) si tradeaza o afectiune mai grava decat o simpla dereglare hormonala. Durerea este de cele mai multe ori localizata doar la un san, fiind mai rara afectarea bilaterala. Situatiile in care poate aparea durerea de san sunt multiple:

- traumatisme ale sanului - pot determina infectarea sanului care apare mai umflat (tumefiat), tegumentul poate avea o culoare violeta (datorita congestiei venoase) si poate fi extrem de dureros;

- infectii ale sanului (mastite) - sunt frecvente in perioada de alaptare; daca apar in afara alactatiei sunt datorate tulburarilor endocrine sau tumorilor; durerea este insotita de marirea in volum a sanului, congestie si uneori de secretie de lapte sau puroi;

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.